Navigacija

Kampanja o povećanju dostupnosti programskog sadržaja osobama sa invaliditetom

Kampanja o povećanju dostupnosti programskog sadržaja  osobama sa invaliditetom

Regulatorno telo za elektronske medije počelo je danas kampanju promocije povećavanja dostupnosti programskog sadržaja osobama sa invaliditetom posetom „Udruženju za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad – Živimo zajedno“.

Zaposleni u Regulatoru su na svoju inicijativu prikupili sredstva za kupovinu televizora, koji je načelnica pravne službe Dušica Nedeljković uručila Udruženju „Živimo zajedno“ i podsetila da je jedno od osnovnih prava svih pravo na informisanje.

„Ovo je mali simbol pažnje zaposlenih u Regulatoru koji shvataju važnost i potrebe osoba sa invaliditetom, a na koje ćemo u narednom periodu posebnu obraćati pažnju pružaocima medijskih usluga, ali i široj javnosti. Samo zajedničkom osećanjem društvene odgovornosti možemo da promenimo situaciju u Srbiji i omogućimo osobama sa invaliditetom da se osete prihvaćenim u društvene okvire“, navela je načelnica pravne službe Regulatora.

Ona je istakla da je dostupnost programskog sadržaja na niskom nivou u Republici Srbiji, što pokazuje i analiza „Program pristupačan osobama sa invaliditetom“ koju je Regulator nedavno objavio, a prema kojoj javni servis RTS i RTV jedini imaju sadržaje prilagođene osobama sa invaliditetom.

Evropska praksa pokazuje da prilagođavanje programskih sadržaja, kako kod javnih servisa, tako i kod komercijalnim pružaoca medijskih usluga, deo svakodnevnice i da se tu može govoriti o gotovo u potpunosti prilagođenim programskim sadržajima koje mogu da prate gluvi i nagluvi, odnosno slepi i slabovidi, navela je Nedeljković.

Ona je podsetila da o važnosti ove teme govori i Evropska unija koja je u revidiranoj Direktivi od prošle godine posebno istakla da je potrebno, bez nepotrebnog odlaganja, da pružaoci medijskih usluga učine svoj programski sadržaj progresivno dostupnim, što će izvesno u procesu pristupanja EU postati i obaveza Srbije.

Regulator je u tom smislu 25. maja 2019. godine doneo Preporuku o većoj dostupnosti programskih sadržaja osobama sa invaliditetom, kojim se  teži unapređenju dostupnosti programa i sadržaja pružaoca medijskih usluga osobama oštećenog sluha, odnosno vida, kao i osobama sa intelektualnom ometenošću i uspostavljanju jedinstvene prakse radi unapređenja načina pružanja tih usluga.

Preporukom Regulator ističe važnost poboljšanja ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom u javnom informisanju, kao i njihovo veće prisustvo u medijima i povećanje svesti o potrebama osoba sa invaliditetom uz uvažavanje različitosti i povećanje tolerancije u društvu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/665/_MG_0111.JPG
  • /uploads/attachment/vest/665/_MG_0125.JPG
  • /uploads/attachment/vest/665/_MG_0134.JPG
  • /uploads/attachment/vest/665/_MG_0127.JPG
  • /uploads/attachment/vest/665/_MG_0165.JPG
  • /uploads/attachment/vest/665/_MG_0147.JPG
Back to top