Navigacija

Održan sastanak CERF-a u Šibeniku

Platforme za deljenje audiovizuelnih medijskih sadržaja uvode regulatorna tela u novo doba svog postajanja u Evropi, s obzirom da korisnici platformi postaju i kreatori audiovizuelnih medijskih sadržaja, zaključak je 11. sastanka Centralno-evropskog foruma regulatornih tela (CERF) održanog u Šibeniku, Hrvatska, od 7-9. novembra 2019. godine.

Regulatorno telo za elektronske medije prisustvovalo je CERF sastanku na kojem je jedna od centralnih tema bila upravo uloga regulatora u regulisanju platformi za deljenje audiovizuelnih medijskih sadržaja u smislu primene revidirane Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama.

Učesnici sastanka su zaključili da će se regulatori u budućnosti baviti, pre svega, platformama koje imaju najveći uticaj na tržištu (Fejsbuk, Gugl i Tviter), i u tom u smislu, smatraju da bi taj odnos bilo najbolje rešiti kroz sistem samoregulacije u kojem će regulator imati aktivnu ulogu.

Predstavnici regulatornog tela Irske, koji su gostovali na CERF sastanku, prikazali su predlog rešenja za primenu revidirane Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama u ovoj oblasti, s obzirom da su sve ključne platforme registrovane u Irskoj.

Kako je osnovni princip Direktive u oblasti regulisanja platformi upravo zemlja porekla, to su predstavnici irskog regulatornog tela istakli da će obaviti niz konsultacija sa regulatorima širom Evrope, posle kojeg bi trebalo da usledi potpisivanje memoranduma o saradnji između irskog regulatora i ostalih evropskih regulatora u smislu lakšeg regulisanja zaštite osnovnih ljudskih prava korisnika platformi.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/741/Cerf_Sibenik__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/741/Cerf_Sibenik__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/741/Cerf_Sibenik__3_.jpg
Back to top