Навигација

Састанак поводом пројекта SEE Digi.TV

Данас је у Београду завршен дводневни састанак у оквиру пројекта SEE Digi.TV у организацији Републичке радиодифузне агенције. Овај пројекат, који је се реализује од 2011. године и трајаће до августа 2013. године, има за циљ стварање транснационалне платформе у региону као подршке преласку са аналогног на дигитално емитовање телевизијског сигнала. На пројекту учествује 14 партнера из 10 земаља (Словенија, Аустрија, Италија, Мађарска, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија, Македонија и Србија). Партнер из Србије је Републичка радиодифузна агенција.
 
Председник Савета Републичке радиодифузне агенције, епископ јегарски Порфирије поздравио је приликом отварања састанка учеснике и исказао задовољство што је РРА укључена у пројекат који треба да пружи бољи увид у будућност радиодифузије. Учесницима се приликом отварања обратила и госпођа Тања Кершеван Смоквина, менаџер пројекта, која је као једну од главних предности пројекта истакла сарадњу регулаторних тела из региона за коју верује да ће бити настављена и по његовом завршетку.
 
Током састанка биле су разматране активности које су партнери спровели, као и планови за даљи рад који се односе на размену досадашњих искустава. Члан Савета, проф. Горан Пековић представио је резултате које је Републичка радиодифузна агенција  остварила у претходном периоду, као и детаљан план за будуће активности.
 
Поред убрзавања процеса дигитализације емитовања програма, још један од циљева пројекта јесте допринос широј употреби савремених медијских услуга и информационих технологија. Будући да се пројекат тиче различитих интересних група, а нарочито емитера телевизијског програма и медијске индустрије, позитивни утицаји пројекта би требало да буду рефлектовани и шире, на економију и друштво у целини.
 
У првом кварталу следеће године, у оквиру пројекта SEE Digi.TV, Републичка радиодифузна агенција организоваће национални семинар посвећен емитерима телевизијског програма на ком ће презентовати досадашње резултате у стварању заједничке платформе за прелазак са аналогног на дигитално емитовање телевизијског сигнала у региону.
 
Републичка радиодифузна агенција
Back to top