Навигација

Одржан састанак CERF-a у Шибенику

Платформе за дељење аудиовизуелних медијских садржаја уводе регулаторна тела у ново доба свог постајања у Европи, с обзиром да корисници платформи постају и креатори аудиовизуелних медијских садржаја, закључак је 11. састанка Централно-европског форума регулаторних тела (ЦЕРФ) одржаног у Шибенику, Хрватска, од 7-9. новембра 2019. године.

Регулаторно тело за електронске медије присуствовало је ЦЕРФ састанку на којем је једна од централних тема била управо улога регулатора у регулисању платформи за дељење аудиовизуелних медијских садржаја у смислу примене ревидиране Директиве о аудиовизуелним медијским услугама.

Учесници састанка су закључили да ће се регулатори у будућности бавити, пре свега, платформама које имају највећи утицај на тржишту (Фејсбук, Гугл и Твитер), и у том у смислу, сматрају да би тај однос било најбоље решити кроз систем саморегулације у којем ће регулатор имати активну улогу.

Представници регулаторног тела Ирске, који су гостовали на ЦЕРФ састанку, приказали су предлог решења за примену ревидиране Директиве о аудиовизуелним медијским услугама у овој области, с обзиром да су све кључне платформе регистроване у Ирској.

Како је основни принцип Директиве у области регулисања платформи управо земља порекла, то су представници ирског регулаторног тела истакли да ће обавити низ консултација са регулаторима широм Европе, после којег би требало да уследи потписивање меморандума о сарадњи између ирског регулатора и осталих европских регулатора у смислу лакшег регулисања заштите основних људских права корисника платформи.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/741/Cerf_Sibenik__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/741/Cerf_Sibenik__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/741/Cerf_Sibenik__3_.jpg
Back to top