Навигација

Саопштење Савета поводом изрицања мера телевизијама Пинк, Прва и Хепи

На седници Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) која је одржана јуче у Београду, чланови Савета донели су одлуку да се телевизији Пинк изрекне упозорење, а телевизији Хепи две мере и телевизији Првој једну мере опомене.

Закључено је да телевизија Пинк на непримерен начин у емисији ДНК излаже малолетнике поновној патњи и да овакви програмски садржаји могу да шкоде њиховом моралном развоју.

Телевизије Прва и Хепи емитују програмске садржаје непримерене малолетницима у време када то није дозвољено, такозвано заштићено време док, Хепи телевизија и на недозвољен начин рекламира електронске цигарете.

Ови пружаоци медијских услуга добиће наредних дана решење о овим мерама које ће бити дужне да прочитају јавно у одређено време, а РЕМ ће своје одлуке објавити у штампаним медијима о трошку ПМУ. Одлуке ће садржати разлоге изрицања мера али и начине како да се уочене неправилности отклоне.

Овакав поступак изрицања мера је предвиђен новим Законом о електронским медијима. Досадашњим Законом о радиодифузији, једино је мера упозорења објављивана на овај начин.

РЕМ новим Законом о електронским медијима може више пута изрицати предвиђене мере опомене, упозорења и привремену забрану објављивања програмског садржаја поред којих може изрећи и меру трајног одузимања дозволе.

Новина је и то да РЕМ може сада и због прекршаја програмских обавеза које се односе на оглашавање поред покретања прекршајних поступака изрицати остале мере предвиђене Законом о електронским медијима.

Back to top