Навигација

Одговор Савета на текст у дневном листу Политика

Одговор Савета на текст под насловом "РЕМ-чувар слободе или батина власти" у дневном листу Политика који је објављен дана 26.08.2019.године.

Поштована господо (госпође),

Навикли смо, протеклих месеци, на покушаје да Регулаторно тело за електронске медије буде проглашено за „разлог“ за бојкот избора.

Навикли смо и на кампању лажних вести којој су прибегли они који су све то и смислили.

Па нам ништа није чудно када бивши чланови РЕМ тврде да је наш посао да обезбедимо плурализам у ТВ програмима, или када Савез за Србију тражи да укинемо информативни програм једне телевизије.

И није нам чудно то што се јавност, кроз један део медија, засипа лажима, то је, очигледно, део кампање на коју су поједини новинари пристали и придружили јој се, кршећи елементарне професионалне стандарде.

Оно што нас чуди је чињеница да је најстарији лист на овим просторима, новинарска Мека, утемељивач професије и заната, улетео у ту кампању, без трунке радозналости, већ пуко пратећи флоскуле које се врте по медијима.

Дакле, за почетак, да вас питамо: Да ли ви стварно мислите да РЕМ може да буде разлог за бојкот избора?

Тело које, по Закону, нема, нити треба да има, никакве ингеренције над уређивачком политиком електронских медија?

Тело које никада, па ни у време када је чланове Савета бирала скупштинска већина Демократске странке, није, нити од једне телевизије, тражило да у њеним програмима буде више представника опозиције, више дебатних емисија, више „различитих мишљења“.

И не зато што су у РЕМ-у били људи блиски тадашњој власти, него зато што им Закон то не дозвољава.

Баш као што му Закон не дозвољава да одређује изборне услове, или, како то траже поједини из СзС, да одреди „правила извештавања“.

Но, то су лажи које се дневно понављају, а да нико, па ни ви, не примети да се, на тај начин, директно позива на кршење закона.

Уместо тога, одлучили сте се да се придружите хорди и да сами мало ударите по РЕМ-у, ваљда да би доказали да сте независни, слободни и какви већ.

Па сте се још послужили и патетичним соц-реалистичким тезама о „преплаћености чланова Савета“, и то „од оних који у етру једва опстају“.

Како сте то закључили? Пошто би то било исто као да ми кажемо да су у Политици плате велике, на рачун читалаца који једва опстају, а плаћају велику цену за новине.

Притом, тврдња да је РЕМ разлог за штрајк Маје Павловић, такође је на нивоу лажних вести.

Дигитализацијом, која је уведена не вољом РЕМ-а, него је то одлука донета на државном нивоу, њеној телевизији је ем проширено подручје видљивости, ем јој је, одлуком РЕМ, још 2017. године смањена накнада, која сада износи 170.872,26 динара. Притом РЕМ није предузимао никакве мере против Маје Павловић, без обзира на чињеницу да је њен дуг према Регулатору прешао вишемилионску своту.

Уосталом, ни Маја Павловић никада није рекла да је РЕМ разлог за њен штрајк, управо супротно, рекла је да јој је РЕМ помогао.

Такође, на нивоу лажних вести је и тврдња да су се против РЕМ оглашавали и власници регионалних телевизија, пошто ниједну примедбу, са те стране, на свој рад нисмо имали.

Уз све то, показали сте и невероватно незнање, и онда га уклопили у тезу о жељи РЕМ да, због пара, што више телевизија буде регионално.

Да вас обавестимо, када се већ нисте сами сетили да проверите, да је процес дигитализације у Србији завршен још 2015. године, и то на основу Закона, а не неке РЕМ-ове жеље, и да, од тада, нема више локалних телевизија, све су регионалне, јер је свима повећана видљивост, са локалног, на регионални ниво.

Но, није вас то занимало, па сте наставили тврдњом да наш сајт показује да су резултати нашег рада „танки“ а примања обрнуто пропорционална, то јест велика.

Извините, који резултати?

Да ли сте уопште видели наш сајт.

На основу чега тај закључак? Шта је то „танко“ што смо урадили? Где смо тачно „оманули“?

И зашто уопште та теза и то опште место, на које не може ни да се одговори, пошто уопште не пише о чему је реч.

И још нешто, о вашем односу према целој причи, а то је део у којем кажете да опозиција тражи смену чланова Савета РЕМ-а до 15. септембра, а да власт „тврди“ да то није по закону.

Да сте пробали да прочитате Закон, знали бисте да не мора нико ништа да „тврди“, јер закон јасно говори о смени чланова Савета РЕМ, даје прецизне процедуре, и никако не омогућава „колективну смену“. Зато би неко требало да донесе нови закон.

Све заједно, жао нам је што сте се придружили кампањи прављења дежурног баука који треба да оправда нечију одлуку о бојкоту избора.

И будите љубазни па проверите, и објавите, да ли смо ми тело које сме да се меша у изборе, уређивање, садржај извештаја, емисија, прилога...

Када то објавите учинићете и услугу слуђеној јавности коју неко засипа лажним вестима, али и Политици и њеном реномеу.

Без тога, прича о РЕМ-у остаће забележена као једна од највећих превара, попут оне из '99. године када су медији плашили људе замрачењем сунца, и терали их да се затворе у куће, јер ће свашта да им се деси.

Тако и сада - немојте на изборе, доћиће вам РЕМ. РЕМ није, нити може бити учесник изборног процеса.

Ви сами одлучите да ли ћете у тој превари да учествујете. И како.

Савет РЕМ-а

Back to top