Навигација

Не знате шта радите

Не знате шта радите

Kампања се захуктала. Kоличина лажних вести о раду Регулаторног тела за електронске медије расте експоненцијално, и готово је немогуће појединачно одговорити на све што се разним каналима емитује.

ЦИНС, Транспарентност, Данас, нека фамозна Прес служба Странке слободе и правде... И не зна се шта је, у свему томе, већа лаж.

Прва је свакако она коју упорно понавља ЦИНС, о извештају (извештајима), који не постоји, али они и даље тврде да је “извештај” и да су га они видели.

Исто тако могу да понављају да су видели и Јетија, чудовиште из Лох Неса, мале зелене на Марсу, Бамбијеву маму, духове, мегалодона, и Шангрила.

И није то никаква увреда, како они кажу. То је једини могући одговор на лаж, пошто не постоји извештај РЕМ-а који није усвојен на његовом Савету и објављен на сајту.

Самим тим свака расправа о томе шта пише у нечему што не постоји, јесте бесмислена, баш као и расправа о томе да ли земља почива на леђима корњаче, или змије.

Друга ствар јесу покушаји да се туђа лаж претвори у нашу лаж, што је пробала Транспарентност. Месецима понављамо да закон не предвиђа да правимо извештаје, што, на крају потврди и Транспарентност, али уз причу да ни извештај о количини реклама у кампањи који шаљемо Агенцији за борбу против корупције, није по закону и не треба да га достављамо.

А требало би да знају да, баш по закону, у спровођењу контроле извештаја о трошковима изборних кампања политичких субјеката, који обухвата и оглашавања на електронским медијима, када Агенција нама упути такав захтев, ми, опет по закону, имамо дужност да то и урадимо. И да нема у нашем извештају никаквих ценовника, јер се ценовницима не бавимо, и да Агенција до њих може да дође на исти начин као и до нашег извештаја - упути захтев телевизијама.

На крају, ту је и несрећни покушај Прес службе Странке слободе и правде, да пронађе саветницу РЕМ-а, која не постоји, и да некоме упути поруку да се чува, што нико није схватио.

Да ли РЕМ од Прес службе, Прес служба од РЕМ-а, Малком X од метка који га је погодио пре више од педесет година, Странка слободе и правде од такве Прес службе, сви ми од Странке слободе и правде... Не знамо, нити је уосталом битно.

Битно је нешто друго. То што се медији у Србији, кроз овакву кампању, залажу, суштински за укидање слободе штампе.

Зато што би испуњавање захтева који од РЕМ-а траже да прекрши закон и престане да се бави регулацијом тржишта и услова (што јесте начин да се обезбеди плурализам), и да, уместо тога, почне да уређује информативне програме, и одређује ко ће се, и колико, у њима појављивати, логично водило ка следећем наставку:

Да се, после тога, формирају и тела који ће исто то радити и у штампаним медијима, и на интернету.

Па би имали ситуацију у којој неко може, на пример приватном листу “Недељник”, да нареди да мора да има два текста о опозицији, три о власти, и да има један интервју са неким ко је из власти, а два са неким из опозиције.

У последњој фази могао би неко и да одређује, свакоме, колико сме објава на твитеру да има против власти, а колико против опозиције.

И ако вам то изгледа блесаво, није уопште, јер се, захтевом да РЕМ постане комесар, управо за то залажете.

И за оне који би од Србије да направе такву, комесарску земљу.

Надамо се да знате шта радите.

Савет РЕМ-а

Back to top