Навигација

Саопштење поводом обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода 16. новембра

Савет Регулаторног тела за електронске медије позива све ТВ и радијске пружаоце медијских услуга да се прикључе иницијативи Министарства грађевнинарства, саобраћаја и инфраструктуре којом се обележава Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода, 16. новембра.

Планирано је да тога дана, у 19:30 часова, сви телевизијски и радијски пружаоци медијских услуга прекину програм на 15 секунди и емитују спот истог трајања у знак сећања на жртве саобраћајних несрећа.

Савет Регулатора, на седници одржаној 14. новембра 2014. године, донео је одлуку да подржи иницијативу Министарства о обележавању тог важног дана.

Одредбом члана 86. став 2. тачка 3) Закона о оглашавању („Службени гласник РС“ бр. 79/05) предвиђено је да државни органи и организације, органи територијалне аутономије и локалне самоуправе могу да оглашавају активности и мере које су од значаја за грађане, за већину грађана, или за мањинску друштвену групу. Ставом 5. наведеног члана утврђено је да, ако се то оглашавање врши без накнаде, време трајања тог оглашавања не урачунава се у време трајања ТВ оглашавања и ТВ продаје.

Будући да оглашавање, тачније обележавање дана „Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода 16. новембра“ јесте од значаја за грађане, то се огласне поруке емитоване у оквиру те акције не урачунавају у укупно време трајања оглашавања, под условом да се емитују без накнаде.

Back to top