Навигација

Кампања о повећању доступности програмског садржаја особама са инвалидитетом

Кампања о повећању доступности програмског садржаја  особама са инвалидитетом

Регулаторно тело за електронске медије почело је данас кампању промоције повећавања доступности програмског садржаја особама са инвалидитетом посетом „Удружењу за помоћ особама са сметњама у развоју Стари град – Живимо заједно“.

Запослени у Регулатору су на своју иницијативу прикупили средства за куповину телевизора, који је начелница правне службе Душица Недељковић уручила Удружењу „Живимо заједно“ и подсетила да је једно од основних права свих право на информисање.

„Ово је мали симбол пажње запослених у Регулатору који схватају важност и потребе особа са инвалидитетом, а на које ћемо у наредном периоду посебну обраћати пажњу пружаоцима медијских услуга, али и широј јавности. Само заједничком осећањем друштвене одговорности можемо да променимо ситуацију у Србији и омогућимо особама са инвалидитетом да се осете прихваћеним у друштвене оквире“, навела је начелница правне службе Регулатора.

Она је истакла да је доступност програмског садржаја на ниском нивоу у Републици Србији, што показује и анализа „Програм приступачан особама са инвалидитетом“ коју је Регулатор недавно објавио, а према којој јавни сервис РТС и РТВ једини имају садржаје прилагођене особама са инвалидитетом.

Европска пракса показује да прилагођавање програмских садржаја, како код јавних сервиса, тако и код комерцијалним пружаоца медијских услуга, део свакодневнице и да се ту може говорити о готово у потпуности прилагођеним програмским садржајима које могу да прате глуви и наглуви, односно слепи и слабовиди, навела је Недељковић.

Она је подсетила да о важности ове теме говори и Европска унија која је у ревидираној Директиви од прошле године посебно истакла да је потребно, без непотребног одлагања, да пружаоци медијских услуга учине свој програмски садржај прогресивно доступним, што ће извесно у процесу приступања ЕУ постати и обавеза Србије.

Регулатор је у том смислу 25. маја 2019. године донео Препоруку о већој доступности програмских садржаја особама са инвалидитетом, којим се  тежи унапређењу доступности програма и садржаја пружаоца медијских услуга особама оштећеног слуха, односно вида, као и особама са интелектуалном ометеношћу и успостављању јединствене праксе ради унапређења начина пружања тих услуга.

Препоруком Регулатор истиче важност побољшања остваривања права особа са инвалидитетом у јавном информисању, као и њихово веће присуство у медијима и повећање свести о потребама особа са инвалидитетом уз уважавање различитости и повећање толеранције у друштву.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/665/_MG_0111.JPG
  • /uploads/attachment/vest/665/_MG_0125.JPG
  • /uploads/attachment/vest/665/_MG_0134.JPG
  • /uploads/attachment/vest/665/_MG_0127.JPG
  • /uploads/attachment/vest/665/_MG_0165.JPG
  • /uploads/attachment/vest/665/_MG_0147.JPG
Back to top