Навигација

Одговор Савета на текст у дневном листу Политика "Одговор РЕМ-у"

Поштована госпођо Аранђеловић,

Лепо сте приметили да је „први задатак“ новинара да објасни разлоге за штрајк глађу Маје Павловић (иако би са тим могли да се споримо, ваљда је „први задатак“ да објави тачну вест), али свакако га нисте испунили.

Нити сте објаснили зашто госпођа Павловић штрајкује, нити сте били тачни, чак ни у накнадној тврдњи да Вас нисмо демантовали.

Јесмо, а јесте и Маја Павловић, пошто је врло прецизно навела разлоге штрајка, и у њима РЕМ-а, ни накнада за РЕМ, нема.

Kао што нема ни суме коју сте помињали, нити незадовољних власника регионалних телевизија, на којима инсистирате, тврдњом да „и ја и ви знате да их има“.

Не, госпођо Аранђеловић. Ви не знате. Немате податке о тим жалбама, немате изјаве тих власника, немате један једини пример којим бисте то потврдили. За разлику од Вас, ми знамо, да их нема.

А када је реч о фамозном финансијском извештају који помињете, ево разјашњења, уз напомену да у свему томе има, могуће, и наше кривице, јер нисмо инсистирали на едукацији новинара који прате РЕМ и њиховом упознавању са законима, правилима и разликама које у томе постоје.

Дакле, укратко, нема више локалних телевизија, с тим да се све телевизије којима је дозвола издата по старом закону (који је препознавао локалне телевизије), и даље, у нашим извештајима, па и у финансијском, воде под старим именом, док им старе дозволе не истекну.

Такође, сви они, па и Маја Павловић и даље плаћају накнаде које су биле предвиђене за локалне телевизије (чак умањене, пошто смо свим пружаоцима медијских услуга, после завршене дигитализације, линеарно смањили накнаде за 25 одсто), иако им је подручје гледаности знатно проширено, на ниво региона. И та чињеница је један од разлога због којих РЕМ није разлог ни за штрајк Маје Павловић, ни за неко незадовољство других емитера. Примера ради, гђа Павловић је, за Вашу информацију, пре преласка са аналогног на дигитални систем, плаћала накнаду у износу од 220.000 динара, а сада би требало да плати (а не испуњава своје обавезе) 170.872,26 динара. За знатно шире подручје покривености, што се сада, поштована Вишња, зове алотмент.

Али, да не затежемо – верујемо да су Вам намере биле добре, и позивамо Вас да нас посетите, да разговарамо, и да разјаснимо све недоумице.

Савет РЕМ-а

Back to top