Navigacija

Saopštenje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije povodom istupanja Gordane Suše u medijima

Gordana Suša je dokazala jednu važnu stvar:

Da su priučenost i znanje na pola, idealni za lični PR, pogotovo onaj u kojem nekoga treba da zaseniš prostotom i ubediš ga da si, kobajagi, stručnjak, te da ti, shodno tome, treba verovati, šta god da kažeš. Zbog toga joj je gotovo smešno odgovarati.I to na bukvalno sve što je napisala, a što počinje ingenioznom tvrdnjom da je Frojd otkrio “da je sanjanje, tzv. REM faza sigurnosni ventil za podsvesne želje”.
Stvarno da zaseniš. Svakoga ko ne zna da sanjanje nije nikakva “REM faza”, već da je REM samo jedna od faza sanjanja, a ima ih, na žalost Gordane Suše, više.
Još gora je priča o Frojdu, koji nikakve veze sa REM fazom nije imao, niti je proučavao.Čuveni otac psihoanalize umro je 1939. godine, a naučnici su REM fazu sna otkrili, sasvim slučajno, 1953. godine. Mogli bi da nastavimo. Recimo o njenom kratkom predavanju po kojem REM faza počinje signalima iz dela mozga koji se naziva pons (nauka je odavno, uz pomoć PET skeniranja, otkrila da su za snove, sve faze sna, odgovorne aktivnosti u delovima prednjeg mozga), ili o tvrdnji da u REM fazi učenje, razmišljanje i organizovanje zataji (pošto postoje brojni istraživači koji tvrde upravo suprotno, da REM faza poboljšava te procese), ali onda više ne bi razgovarali sa Gordanom Sušom, nego sa dr Petrom Vojvodićem, iz čijeg je teksta, objavljenog na Psihocentrali, Suša prepisala, od reči do reči,  čitave delove, ne navodeći, naravno, izvor. No kako dr Vojvodić sigurno zna za različite nalaze i teorije o REM fazi, rasprava sa njim je nepotrebna. A još nepotrebnija je sa Gordanom Sušom i njenim plagiranim poluznanjem. Pošto o pravnim propisima koji regulišu prostor elektronskih medija, o nadležnostima i radi Regulatornog tela za elektronske medije, zna tačno koliko i o REM fazi sna, dakle – ništa. Zato se i služi floskulama, političkim parolama i moralno-dramskim efektima, da bi izbegla jednostavne odgovore, na jednostavna pitanja. Na primer na ono  “spontanosti” akcije CRTE i NUNS-a, u kojoj se koriste copy/ paste metode, i posle koje su REM-u stigli iskazi onih čiji lični podaci su zloupotrebljeni, a koji nisu ni slali ni potpisali prijave koje su stigle u REM. No, to je samo dokaz nečega što je poznato - da oni koji se, zbog politike, i za njen račun,  kobajagi bave profesijom, čak ni to ne znaju pošteno da urade, nego zabrljaju, kao i Suša, na elementarnim sitnicama. Zbog svega toga, ni mi se više nećemo baviti gospođom Sušom, dokazanim stručnjakom za sve REM faze, i za čika Frojda. Umesto toga, samo ćemo je podsetiti da je on snovima počeo da se bavi analizirajući sam sebe, i svoje snove, u trenucima ozbiljne depresije, u koju je zapao. Pa nek proba i ona. Sa svojim pustim snovima.

Savet REM-a

 

Back to top