Navigacija

Saopštenje Saveta povodom odluke SAEM-a CG

Odluka SAEM-a, crnogorskog regulatora za elektronske medije, da ukine određene sadržaje televizija Hepi i Pink M, predstavlja otvoren vid cenzure i grubo kršenje Konvencije o prekograničnim televizijama.

SAEM je pri tom prenebregao mišljenje Stručne službe Regulatornog tela za elektronske medije (a koliko nam je poznato nije uvažio ni mišljenje svoje Stručne službe), i uprkos njemu, posegao za najdrastičnijom merom, zabranom određenih sadržaja.

Stručna služba srpskog Regulatornog tela za elektronske medije pažljivo je pregledala sadržaje zbog kojih je reagovao SAEM i ustanovila, argumentovano, uz tačno citiranje, da u njima nije bilo poziva na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju.

Stavovi koji su u tim emisijama izrečeni, svakako odudaraju od stavova zvanične Podgorice, ali, kada bi takva razlika bila dovoljan uzrok zabrane sadržaja, u Srbiji se ne bi emitovao čitav niz emisija, uključujući tu i kompletan sadržaj određene dve prekogranične televizije.

Smatrajući da je pluralizam osnovna vrednost i u Srbiji i u Crnoj Gori, smatramo da posezanje za ovakvom merom vraća crnogorskog regulatora u neka prošla vremena i svodi ga na nivo ideološke, partijske, komisije.

U nadi da će naše kolege iz Crne Gore uvideti svu štetnost svog postupka, pozivamo ih da još jednom, zajedno, i u skladu sa svim, ne samo našim, nego i evropskim standardima i propisima, razmotrimo sva sporna pitanja, i, poštujući Konvenciju o prekograničnim televizijama, pomognemo da se problem reši.

Zabrana, cenzura, svakako nisu rešenje, one su sam problem, jedan od onih koji stvara nepotrebni jaz između dve države i naroda.

Back to top