Navigacija

Razmena znanja zaposlenih o Aktu o digitalnim uslugama

Zaposleni u Regulatornom telu za elektronske medije održali su sastanak sa zaposlenima iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) iz Bosne i Hercegovine na temu Akta o digitalnim uslugama (Digital Service Act-DSA).

U okviru Protokola o saradnji koji je potpisan između REM-a i regulatora iz Bosne i Hercegovine, dana 28. marta 2024. godine održan je sastanak na temu DSA-a, a sa ciljem unapređenja razmene znanja između zaposlenih iz dva regulatora i diskusije o ulozi regulatora u procesu razmatranja metoda za primenu ovog akta. 

Predstavnica RAK-a Maida Ćulahović, predstavila je zaposlenima u REM-u pozadinu i logiku regulacije sadržaja i usluga na internetu, kako je došlo do promene u pristupu EU ovom pitanju, kao i paradigme u regulaciji i ulozi regulatora. Ona je posebnu pažnju obratila na pitanja šta je DSA-a, na koga se primenjuje i koje obaveze donosi. 

Jedan deo sastanka bio je posvećen sistemu nadzora i sprovođenju ovog evropskog akta, ali i implikacije koje ovakav akt ima po slobodu izražavanja i medije. Za kraj Ćulahović se osvrnula na načine primene ovog akta u državama članicama, kao i izazovima u smislu regulacije ove oblasti, a sa kojima treba da se suoče zemlje u regionu koje su u procesu pristupanja EU.

Za više o samom DSA-u možete pogledati u publikaciji REM-a „Regulacija medija: Studija pravnog okvira Regulatornog tela Srbije i usaglašavanje sa evropskim standardima“, koja je urađena u okviru projekta PROFREX u saradnji sa Savetom Evrope, a kompletan tekst Akta o digitalnim uslugama možete preuzeti ovde.

 

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1279/20240328_131434.jpg
Back to top