Navigacija

Drugi Izveštaj RRA o statistici predizbornog programa

Na osnovu nadzora Agencije o strukturi predizbornog programa za period od 14. marta do 14. aprila 2012. godine može se zaključiti da je predizborna kampanja za predsedničke, republičke, pokrajinske i lokalne izbore u elektronskim medijima bila uglavnom uravnotežena.

Zastupljenost izbornih lista u svim dnevno informativnim emisijama kod svih emitera je približno jednaka. Ipak pojedini podaci u izveštaju ukazuju na veću zastupljenost lista i kandidata, ali Savet ističe da je to rezultat što su neke liste i pojedini kandidati kasnije započeli izbornu kampanju. Celoviti podaci i njihova analiza biće mogući tek po završetku kampanje.

Radio televizija Srbije 1 (27,55%) i TV B92 (26,60%) posvetili su najviše pažnje izborima u redovnim informativnim, izbornim i specijalizovanim izbornim emisijama, a najmanje Radio televizija Srbije 2 (1,74%) i TV Avala (6,08%).  

Kada se radi o plaćenom izbornom programu prednjači TV Prva sa 32,55%, a za više od 10% iza nje su RTV Pink i TV B92, a najmanje plaćenih izbornih poruka i termina objavljeno je RTS 2 0,05 i TV Avala 3,77%.

Prema nalazima Agencije u ovom periodu najviše oglasnih poruka i plaćenih termina imale su izborne liste: Izbor za bolji život - Boris Tadić (22,91), Ujedinjeni regioni Srbije - Mlađan Dinkić (22,55), Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić (21,39), Čedomir Jovanović – Preokret (11,10), a nijedan plaćeni termin nisu imale Građanska inicijativa Goranaca i Reformisti Vojvodine.

Najzastupljeniji predsednički kandidat u dnevno informativnim emisijama javnog servisa bio je Boris Tadić (17,22%), za njim slede kandidati Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i prof. Dr Zoran Stanković.

Nalazi su drukčiji u programima Radio Beograda 1 i Radija B92. Najzastupljeniji predsednički kandidat je Tomislav Nikolić, a potom Boris Tadić.

Uočljivo da je od ukupnog vremena plaćenih oglasnih poruka namenjenih izbornim listama u radio programu Radio Beograd 1, najviše platila lista Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić (90,23%).

Ovaj izveštaj možete preuzeti na navedenom linku.

U Beogradu,

27. aprila 2012. godine

Savet RRA

Back to top