Navigacija

Saopštenje Saveta Republičke radiodifuzne agencije povodom tvrdnji da je „RRA zabranila Insajder“

Insajder nije zabranjen. Kao što bilo kojom odlukom RRA nije zabranjena nijedna druga informativna emisija u Srbiji. Da se bilo ko od onih koji su učestvovali u izradi tekstova u kojima se tvrdi da je „RRA zabranila Insajder“ setio da u novinarstvu postoji i „pravilo druge strane“, to je pozivom bilo kog člana Saveta RRA ili PR službe mogao lako da sazna.

 

Član 10. Opšte obavezujućeg uputstva ne odnosi se na informativne emisije, emisije istraživačkog novinarstva, niti na emisije koje su drugih žanrova, a koje su unapred snimljene i čije je emitovanje planirano za dane predizborne kampanje. To bi morali znati svi oni koji su se novinarskim poslom bavili i u vreme izborne kampanje 2008. godine kada je postojao isti ovaj član u obavezujućem uputstvu, a da nikome nije palo na pamet da je time zabranjena ma koja informativna emisija.

 

U izradi klasifikacije emisija, Insajder je od prvog dana, na osnovu metoda klasifikacije koje važe u Evropi, uvršten u Informativni program i to je poznato, kako menadžementu, tako i advokatima emitera u čije ime je za medije govorila autorka Insajdera gospođica Stanković.

 

Savet od svih emitera u Srbiji očekuje da u obavljanju svog odgovornog posla postupaju u skladu sa zakonima i opšteobavezjućim uputstvima, na način koji će doprineti ravnopravnosti svih učesnika u izbornom procesu i pravovremenog i istinitog obaveštavanja javnosti. Pozivamo sve emitere da u slučaju bilo kakvih dilema kontaktiraju RRA kako ne bi došli u situaciju da svoje uredničke odluke pravdaju pogrešnim tumačenjem bilo kog pravnog akta.

 

Od trenutka objavljivanja Opšteg obavezujućeg upustva u Službenom glasniku Republike Srbije Republička radiodifuzna agencija je odgovorila na stotine pitanja koje su stručnim službama i Savetu uputile radio i TV stanice iz cele zemlje. Smatramo da smo i povodom ove neodoumice mogli isto ovako odgovoriti bez proizvodnje skandala, kao i bespotrebne i jalove medijske pompe. Podsećamo i da je samo u proteklih šest meseci RTV B92 mnogo puta i to za mnogo manje probleme kontaktirala RRA i svaku nedoumicu smo rešavali brzo i bez ikakvih tenzija.

 

Zbog svega ovoga učekujemo demanti i izvinjenje svih koji su svojim proizvoljnim stavovima i neprofesionalnim pristupom naneli instituciji na čijem smo čelu veliku štetu. Mi ne možemo zabraniti nešto što nismo videli i što niko nije video i mi nismo cenzori i urednici medija u Srbiji. Svako ko smatra da mu tačka 10. Opšteg obavezujućeg uputstva može poslužiti kao izgovor da se zakloni iza nje i spreči objavljivanje, skraćivanje ili promenu bilo koje emisije, pa i Insajdera, stvar mora rešiti sa svojom upravljačkom, uredničkom i profesionalnom savešću i odgovornostima.

 

Prava slika Srbije, kako kaže gospođica Stanković, ipak nije represija i uskraćivanje prava na informacije, a da li je prava slika Srbije da oni koji pogreše znaju i da upute izvinjenje, videćemo ovih dana.

 

U Beogradu, 18.03.2012. godine

 

Savet RRA

Back to top