Navigacija

Saopštenje povodom gostovanja Kristijana Golubovića u programima emitera

Savet RRA je danas, po hitnom postupku, održao sednicu čije su teme bile emisije „Ami Dži šou“ i “Teška reč“ Televizije Pink, emisija „Bulevar“ Televizije B92, emisija „Eksploziv“ Televizije Prva i emisija „Goli život“ na Televiziji „Hepi“ u kojima je gostovao Kristijan Golubović.
Savet je doneo odluku da pokrene postupke za izricanje mera protiv svih navedenih emitera u kojima će se utvrditi postoje li elementi kršenja Zakona o radiodifuziji i Kodeksa ponašanja emitera.
Savet RRA deli zabrinutost javnosti zbog metastaze sveukupne medijske patologije, koja je počela devedesetih godina i pridružuje se društvenom konsenzusu o tome kakve vrednosti treba da promovišu elektronski mediji. Savet očekuje od svih emitera, posebno onih sa nacionalnom frekvencijom, da se u borbi za gledanost suzdrže od emitovanja sličnih sadržaja koji nemaju nikakvo programsko i uredničko opravdanje i čiji je jedini cilj senzacionalizam.
Savet podseća da ovo nije prvi put da urednici komercijalnih medija u želji za što boljim rejtingom posežu za senzacionalističkim temama i neretko pozivaju izvršioce krivičnih dela u svoje emisije rukovođeni isključivo merilom rejtinga uz upadljivo odsustvo bilo kakve društvene odgovornosti. Akteri emisija sa kriminalnom prošlošću nisu nikakva novost, a ono što je važno jeste da emiteri vode računa da se kroz takvo predstavljanje ne glorifikuju te ličnosti i njihova prošlost.
Savet RRA poziva urednike svih elektronskih medija da komercijalne interese usklade sa javnim.


Savet RRA

Back to top