Navigacija

Odgovor Saveta na tekst CINS-a

Odgovor Saveta na tekst CINS-a pod naslovom „Tajni izveštaj REM-a: Televizije pred izbore u službi Vučića“, objavljenog dana 29.08.2019. godine

Gospoda iz CINS-a očigledno veruju da je zemlja ravna ploča. I da je, za tu tvrdnju, dovoljno što oni to tvrde, pošto se bave “istraživačkim novinarstvom”, te, u njihovom slučaju, nikakve greške nisu moguće. Ravna je i kraj. Potpis - CINS.

Drugačije, osim insistiranjem na glupostima, ne može da se objasni ni njihov pokušaj da ponovo dokažu postojanje famoznog izveštaja REM-a, na šta smo dva puta odgovarali, pokazali pravi izveštaj, koji je, za razliku od “njihovog” zaveden, ima potpis, pečat i još je, uz sve to i objavljen, ali, ne vredi.

“Izveštaj - zemlja ravna ploča”, koji poseduje CINS, je pravi, a dokaz za to su delovi koji postoje u pravom izveštaju i koji su, zvanično, poslati Savetu za borbu protiv korupcije. Pa, bravo. Kajri Irving bi vam pozavideo.

Naročito na drugom delu, priči o “tajnom” izveštaju REM, sačinjenom za izbore 2016. godine, a koji je Gordana Suša, bivša članica REM, po navodima CINS-a, “videla”, valjda tajno.

A nije. Tokom kampanje su periodični izveštaji o zastupljenosti razmatrani na sednicama Saveta REM, ali nisu objavljivani, o čemu su upoznati predstavnici Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope i članovi Ograničene misije OEBS/ODIHR, na zajedničkom sastanku.

Kada je kampanja završena, više organizacija je objavilo izveštaje o zastupljenosti, te završni izveštaj Savet REM nije ni razmatrao, jer nije bilo nikakve potrebe za tim, pošto, osim objavljivanja već poznatih brojki o vremenu nečijeg pojavljivanja, REM ništa drugo nije mogao da radi, jer ne može da uređuje programe komercijalnih televizija, niti da određuje ko će se i koliko na njima pojavljivati.

Sve to su gospoda iz CINS-a mogla da saznaju i u REM-u, ali ih je, umesto toga više interesovalo spinovanje, pa su naveli podatke iz izveštaja za izbore 2014. godine po kojima je Studio B oličenje objektivnosti, baš nekako u vreme kada je Dragan Đilas gubio vlast.

A nisu naveli izveštaje iz 2012. godine, kada je Đilas bio sve i svja, i, naravno, najzastupljeniji političar na tom Studiju B.

Uz to, te 2012. Studio B je emitovao i spotove koji nisu bili deo izbornog bloka, a promovisali su Đilasa, što je bilo protiv zakona. I tadašnji Savet REM-a ih nije zabranio.

No, koga to danas briga, kada je očigledan zadatak da se dokaže da je zemlja ravna ploča i REM kriv za Đilasov bojkot izbora.

Što samo svedoči o tome za koga CINS radi. A taj se ne zove Kajri Irving.

Savet REM-a

Back to top