Navigacija

Odgovor Saveta na tekst u dnevnom listu Politika

Odgovor Saveta na tekst pod naslovom "REM-čuvar slobode ili batina vlasti" u dnevnom listu Politika koji je objavljen dana 26.08.2019.godine.

Poštovana gospodo (gospođe),

Navikli smo, proteklih meseci, na pokušaje da Regulatorno telo za elektronske medije bude proglašeno za „razlog“ za bojkot izbora.

Navikli smo i na kampanju lažnih vesti kojoj su pribegli oni koji su sve to i smislili.

Pa nam ništa nije čudno kada bivši članovi REM tvrde da je naš posao da obezbedimo pluralizam u TV programima, ili kada Savez za Srbiju traži da ukinemo informativni program jedne televizije.

I nije nam čudno to što se javnost, kroz jedan deo medija, zasipa lažima, to je, očigledno, deo kampanje na koju su pojedini novinari pristali i pridružili joj se, kršeći elementarne profesionalne standarde.

Ono što nas čudi je činjenica da je najstariji list na ovim prostorima, novinarska Meka, utemeljivač profesije i zanata, uleteo u tu kampanju, bez trunke radoznalosti, već puko prateći floskule koje se vrte po medijima.

Dakle, za početak, da vas pitamo: Da li vi stvarno mislite da REM može da bude razlog za bojkot izbora?

Telo koje, po Zakonu, nema, niti treba da ima, nikakve ingerencije nad uređivačkom politikom elektronskih medija?

Telo koje nikada, pa ni u vreme kada je članove Saveta birala skupštinska većina Demokratske stranke, nije, niti od jedne televizije, tražilo da u njenim programima bude više predstavnika opozicije, više debatnih emisija, više „različitih mišljenja“.

I ne zato što su u REM-u bili ljudi bliski tadašnjoj vlasti, nego zato što im Zakon to ne dozvoljava.

Baš kao što mu Zakon ne dozvoljava da određuje izborne uslove, ili, kako to traže pojedini iz SzS, da odredi „pravila izveštavanja“.

No, to su laži koje se dnevno ponavljaju, a da niko, pa ni vi, ne primeti da se, na taj način, direktno poziva na kršenje zakona.

Umesto toga, odlučili ste se da se pridružite hordi i da sami malo udarite po REM-u, valjda da bi dokazali da ste nezavisni, slobodni i kakvi već.

Pa ste se još poslužili i patetičnim soc-realističkim tezama o „preplaćenosti članova Saveta“, i to „od onih koji u etru jedva opstaju“.

Kako ste to zaključili? Pošto bi to bilo isto kao da mi kažemo da su u Politici plate velike, na račun čitalaca koji jedva opstaju, a plaćaju veliku cenu za novine.

Pritom, tvrdnja da je REM razlog za štrajk Maje Pavlović, takođe je na nivou lažnih vesti.

Digitalizacijom, koja je uvedena ne voljom REM-a, nego je to odluka doneta na državnom nivou, njenoj televiziji je em prošireno područje vidljivosti, em joj je, odlukom REM, još 2017. godine smanjena naknada, koja sada iznosi 170.872,26 dinara. Pritom REM nije preduzimao nikakve mere protiv Maje Pavlović, bez obzira na činjenicu da je njen dug prema Regulatoru prešao višemilionsku svotu.

Uostalom, ni Maja Pavlović nikada nije rekla da je REM razlog za njen štrajk, upravo suprotno, rekla je da joj je REM pomogao.

Takođe, na nivou lažnih vesti je i tvrdnja da su se protiv REM oglašavali i vlasnici regionalnih televizija, pošto nijednu primedbu, sa te strane, na svoj rad nismo imali.

Uz sve to, pokazali ste i neverovatno neznanje, i onda ga uklopili u tezu o želji REM da, zbog para, što više televizija bude regionalno.

Da vas obavestimo, kada se već niste sami setili da proverite, da je proces digitalizacije u Srbiji završen još 2015. godine, i to na osnovu Zakona, a ne neke REM-ove želje, i da, od tada, nema više lokalnih televizija, sve su regionalne, jer je svima povećana vidljivost, sa lokalnog, na regionalni nivo.

No, nije vas to zanimalo, pa ste nastavili tvrdnjom da naš sajt pokazuje da su rezultati našeg rada „tanki“ a primanja obrnuto proporcionalna, to jest velika.

Izvinite, koji rezultati?

Da li ste uopšte videli naš sajt.

Na osnovu čega taj zaključak? Šta je to „tanko“ što smo uradili? Gde smo tačno „omanuli“?

I zašto uopšte ta teza i to opšte mesto, na koje ne može ni da se odgovori, pošto uopšte ne piše o čemu je reč.

I još nešto, o vašem odnosu prema celoj priči, a to je deo u kojem kažete da opozicija traži smenu članova Saveta REM-a do 15. septembra, a da vlast „tvrdi“ da to nije po zakonu.

Da ste probali da pročitate Zakon, znali biste da ne mora niko ništa da „tvrdi“, jer zakon jasno govori o smeni članova Saveta REM, daje precizne procedure, i nikako ne omogućava „kolektivnu smenu“. Zato bi neko trebalo da donese novi zakon.

Sve zajedno, žao nam je što ste se pridružili kampanji pravljenja dežurnog bauka koji treba da opravda nečiju odluku o bojkotu izbora.

I budite ljubazni pa proverite, i objavite, da li smo mi telo koje sme da se meša u izbore, uređivanje, sadržaj izveštaja, emisija, priloga...

Kada to objavite učinićete i uslugu sluđenoj javnosti koju neko zasipa lažnim vestima, ali i Politici i njenom renomeu.

Bez toga, priča o REM-u ostaće zabeležena kao jedna od najvećih prevara, poput one iz '99. godine kada su mediji plašili ljude zamračenjem sunca, i terali ih da se zatvore u kuće, jer će svašta da im se desi.

Tako i sada - nemojte na izbore, doćiće vam REM. REM nije, niti može biti učesnik izbornog procesa.

Vi sami odlučite da li ćete u toj prevari da učestvujete. I kako.

Savet REM-a

Back to top