Navigacija

Ne znate šta radite

Ne znate šta radite

Kampanja se zahuktala. Količina lažnih vesti o radu Regulatornog tela za elektronske medije raste eksponencijalno, i gotovo je nemoguće pojedinačno odgovoriti na sve što se raznim kanalima emituje.

CINS, Transparentnost, Danas, neka famozna Pres služba Stranke slobode i pravde... I ne zna se šta je, u svemu tome, veća laž.

Prva je svakako ona koju uporno ponavlja CINS, o izveštaju (izveštajima), koji ne postoji, ali oni i dalje tvrde da je “izveštaj” i da su ga oni videli.

Isto tako mogu da ponavljaju da su videli i Jetija, čudovište iz Loh Nesa, male zelene na Marsu, Bambijevu mamu, duhove, megalodona, i Šangrila.

I nije to nikakva uvreda, kako oni kažu. To je jedini mogući odgovor na laž, pošto ne postoji izveštaj REM-a koji nije usvojen na njegovom Savetu i objavljen na sajtu.

Samim tim svaka rasprava o tome šta piše u nečemu što ne postoji, jeste besmislena, baš kao i rasprava o tome da li zemlja počiva na leđima kornjače, ili zmije.

Druga stvar jesu pokušaji da se tuđa laž pretvori u našu laž, što je probala Transparentnost. Mesecima ponavljamo da zakon ne predviđa da pravimo izveštaje, što, na kraju potvrdi i Transparentnost, ali uz priču da ni izveštaj o količini reklama u kampanji koji šaljemo Agenciji za borbu protiv korupcije, nije po zakonu i ne treba da ga dostavljamo.

A trebalo bi da znaju da, baš po zakonu, u sprovođenju kontrole izveštaja o troškovima izbornih kampanja političkih subjekata, koji obuhvata i oglašavanja na elektronskim medijima, kada Agencija nama uputi takav zahtev, mi, opet po zakonu, imamo dužnost da to i uradimo. I da nema u našem izveštaju nikakvih cenovnika, jer se cenovnicima ne bavimo, i da Agencija do njih može da dođe na isti način kao i do našeg izveštaja - uputi zahtev televizijama.

Na kraju, tu je i nesrećni pokušaj Pres službe Stranke slobode i pravde, da pronađe savetnicu REM-a, koja ne postoji, i da nekome uputi poruku da se čuva, što niko nije shvatio.

Da li REM od Pres službe, Pres služba od REM-a, Malkom X od metka koji ga je pogodio pre više od pedeset godina, Stranka slobode i pravde od takve Pres službe, svi mi od Stranke slobode i pravde... Ne znamo, niti je uostalom bitno.

Bitno je nešto drugo. To što se mediji u Srbiji, kroz ovakvu kampanju, zalažu, suštinski za ukidanje slobode štampe.

Zato što bi ispunjavanje zahteva koji od REM-a traže da prekrši zakon i prestane da se bavi regulacijom tržišta i uslova (što jeste način da se obezbedi pluralizam), i da, umesto toga, počne da uređuje informativne programe, i određuje ko će se, i koliko, u njima pojavljivati, logično vodilo ka sledećem nastavku:

Da se, posle toga, formiraju i tela koji će isto to raditi i u štampanim medijima, i na internetu.

Pa bi imali situaciju u kojoj neko može, na primer privatnom listu “Nedeljnik”, da naredi da mora da ima dva teksta o opoziciji, tri o vlasti, i da ima jedan intervju sa nekim ko je iz vlasti, a dva sa nekim iz opozicije.

U poslednjoj fazi mogao bi neko i da određuje, svakome, koliko sme objava na tviteru da ima protiv vlasti, a koliko protiv opozicije.

I ako vam to izgleda blesavo, nije uopšte, jer se, zahtevom da REM postane komesar, upravo za to zalažete.

I za one koji bi od Srbije da naprave takvu, komesarsku zemlju.

Nadamo se da znate šta radite.

Savet REM-a

Back to top