Navigacija

Saopštenje REM povodom poštovanja pravila o izbornoj tišini

Regulatorno telo za elektronske medije nalaže svim pružaocima medijskih usluga da se pridržavaju propisa kojima se reguliše ponašanje pružalaca medijskih usluga u periodu izborne tišine.

Zakonom o izboru narodnih poslanika (,,Sl. glasnik RS“, br. 14/2022), u članu 6. stav 3. propisuje „Zabranjeno je 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta da se u medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima za narodne poslanike i njihovi izbornih programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste“.

U skladu sa članom 19. Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, pružaoci medijskih usluga dužni su da informišu gledaoce o tragičnim događajima bez senzacionalizma uz poštovanje privatnosti i dostojanstva žrtve takvog događaja, žrtvnih srodnika ili drugih žrtvi bliskih lica.

Iz navedenog proizilazi da svi pružaoci medijskih usluga mogu izveštavati o pojavljivanju i obraćanju državnih funkcionera povodom vanrednih i tragičnih događaja i da takvo izveštavanje ne predstavlja povredu propisa o izbornoj tišini.

Pomenuta pravila se odnose i na pružaoce medijskih usluga koji reemituju svoj program na teritoriji Republike Srbije i kojima je inostrani regulator izdao dozvolu.

Regulatorno telo za elektronske medije

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1054/Rem_logo.png
Back to top