Navigacija

Jaka međuinstitucionalna saradnja garant jake kritičke svesti dece i mladih u digitalnom okruženju

Učesnici okruglog stola „Medijska pismenost i deca u digitalnom okruženju" zaključili su danas da je potrebna jaka međuinstitucionalna saradnja kako bi se sistemski radilo na jačanju kritičke svesti kod dece i mladih.

Regulatorno telo za elektronske medije organizovalo je okrugli sto o medijskoj pismenosti kao završnu aktivnost u okviru trećih Otvorenih dana medijske pismenosti, sa ciljem da okupi stučnu javnost koja se bavi decom i mladima, a u cilju razmene iskustava i znanja na ovom polju. Zaključak učesnika je da bi međuinstitucionalna saradnja trebalo da se ogleda u odnosu institucija Republike Srbije, međunarodnih organizacija, udruženja novinara, nevladinog sektora, medija i predstavnika platformi za deljenje video sadržaja, kao novih aktera u digitalnom okruženju.

Govornici za okruglim stolom bili su, pored domaćina skupa, Marjan Marinković, predstavnik Biblioteke Grada Beograd i Lukaš Gabler iz Tik Toka.

Predstavnik Biblioteke grada Beograda objasnio je ulogu biblioteka kao značajnog resurs centra za širenje svesti o medijskoj pismenosti među svim starosnim dobima, a posebno prema deci i mladima. 

Predstavnik Tik Toka predstavio je načine na koji ova platforma podstiče medijsku pismenost i digitalnu bezbednost korisnika, kao i o načinima borbe protiv štetnog sadržaja u onlajn svetu.

Pored prisutnih govornika skupu su prisustvovali brojni predstavnici institucija u Srbiji koji se bave mladima i decom, međunarodnih organizacija, udruženja novinara, nevladinih organizacija i vaspitača, koji su prošli treninge za medijsku pismenost predškolaca u organizaciji Regulatora.

Ovom aktivnošću Regulatorno telo za elektronske medije je završilo treće po redu Otvorene dane medijske pismenosti, u okviru kojih su prethodne nedelje organizovane posete predškolaca javnim servisima i pružaocima medijskih usluga, kao deo kampanje „Mediji širom otvorenih vrata".

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1354/IMG_8817.jpg
  • /uploads/attachment/vest/1354/IMG_8819.jpg
  • /uploads/attachment/vest/1354/IMG_8822.jpg
  • /uploads/attachment/vest/1354/IMG_8816.jpg
  • /uploads/attachment/vest/1354/IMG_8820.jpg
  • /uploads/attachment/vest/1354/IMG_8832.JPG
  • /uploads/attachment/vest/1354/IMG_8831.JPG
Back to top