Navigacija

Odgovor predsednika Saveta Regulatornog tela za elektronske medije na navode u dnevnom listu Blic

Odgovor predsednika Saveta Regulatornog tela za elektronske medije na navode u dnevnom listu Blic:


Kao nosilac javne funkcije svestan sam da sam , po članu 8. Zakona o javnom informisanju i medijima, dužan da trpim iznošenje kritičkih mišljenja o svom radu. Medjutim, ne i da trpim iznošenje neistina, ili kako se to u našem narodu konkretnije kaže, laži. Zato, na osnovu člana 83. Zakona o javnom informisanju i medijima kao lice na koje se odnosi informacija koju ste objavili u dnevnom listu Blic, dana 28.10.2014. godine na naslovnoj strani i na strani 11 zahtevam pravo na odgovor. Taj svoj stav temeljim na tome da su iznete informacije neistinite, nepotpune i netačno prenete. Zahtevam da ovaj odgovor objavite bez odlaganja, u skladu sa članom 87. istog zakona i to tako što ćete na naslovnoj strani na isti način i u svim izdanjima, kako je objavljen naslov za tekst za stranu 11 sa mojom fotografijom objaviti naslov sa naznakom ODGOVOR i uputiti čitaoce na stranu 11, a odgovor koji vam dostavljam u prilogu objaviti na strani 11 bez izmena u skladu sa članovima 96. i 97. Zakona o javnom informisanju i medijima.

Gospodo,

Potpuno mi je jasno da kao neko ko obavlja javnu funkciju podležem kritici javnosti i ni na koji način ne sporim vaše pravo da kritički pišete o svačijem pa i mom radu. Sporim međutim što ste sebi uzeli za pravo da pod maskom čuvara istine istoj toj javnosti servirate neistine, ili, što je još gore, poluistine. Da bi delovali pouzdano, informisano i istinito, u maniru najprljavije propagande, koristite nekoliko činjenica da bi kroz poluistine plasirali notorne laži.

NEISTINITA INFORMACIJA 1: Karadžić, mada tako tvrdite na naslovnoj strani - nije kupio ništa. Komisiju koja je odlučivala o kupovini novog automobila činili su članovi Saveta Gordana Suša, Miloš Rajković (predesednik komisije) i izvršni direktor Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Dragan Lukić.

NEISTINITA INFORMACIJA 2: Vozilo koje je kupljeno nije džip čega ste očigledno bili svesni jer na tekstu na strani 11 pišete da je reč o vozilu koje je nalik džipu i time sami priznajete da ste objavili neistinu. Razlog za to je poznat autoru i kolegijumu, a verovatno leži u nameri da diskreditujete i stavite na stub srama i mene lično i instituciju na čijem sam čelu.

NEISTINITA INFORMACIJA 3: U okviru koji objavljujete uz tekst tvrdite da smo kupili najskuplje vozilo. Iz dokumentacije koju posedujemo jasno se vidi da je komisija donela odluku o kupovini najjefitinijeg, a ne najskupljeg od ponudjenih automobila. Inače, među ponuđačima su pored Fijata, čija je ponuda prihvaćena, bile i marke automobila Ford i Folksvagen. Džip, dakle nije bio ni među ponuđačima.

NEISTINITA INFORMACIJA 4: U naslovu na strani 11 tvrdite da sam lično, jer me i tu pominjete preizmenom SPISKAO 30.000 evra (onih 804 sa naslovne vam se izgubilo). Sud kome ću se u skladu sa zakonom obratiti radi zaštite svojih prava će varovatno veštačenjem odlučiti da li je moja tvrdnja da reč spiskati u srpskom narodu ima značenje uzalud potrošiti, odnosno baciti pare - istinita ili ne. Ja sam uveren da ste vi upravo podrazumevali to značenje reči spiskati i time ste izrekli još jednu neistinu. Evo i zašto: REM-u su novim Zakonom o elektronskim medijima uskraćena ovlašćenja u gašenju nelegalnih emitera pa je time prestala potreba da posedujemo terensko vozilo RAV 4. Istim zakonom REM-u je uvedena obaveza da organizuje i sprovodi javne rasprave za svaki akt koji se odnosi na pružaoce audio-video medijskih usluga. To znači da će samo u narednoj godini biti potrebno organizovati javne rasprave za 19 akata na koje nas obavezuje novi Zakon. Javne rasprave biće pored Beograda organizovane u Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru, a po potrebi i u drugim gradovima Srbije. Kupovinom automobila koji prima 7 osoba na sve njih moći ćemo da putujemo jednim prevoznim sredstvom čija je potrošnja na otvorenom drumu 5,3 litara dizel goriva što, prema kilometraži koji daje Mischelin route lako pokazuje da će, REM na osnovu toga što će na put ići jedno, a ne dva vozila, ostvariti uštede od oko 10.000 evra u dinarskoj vrednosti godišnje. S obzirom da je za očekivati da će ovo vozilo biti korišćeno i za druge potrebe (obilasci emitera i kontrole) lako je izračunati da će ova zamena automobila po principu staro za novo biti pokrivena uštedom za najviše tri godine. Većinu ovih podataka rekao sam autoru teksta, ali su se on ili urednik ipak odlučili da u naslovu teksta bude reč SPISKAO.

LAŽ BROJ 5: Pominjući me lično, po prezimenu, u oba naslova sugerišete da sam to vozilo kupio sebi što takođe nije istina. Vozilo je kupljeno da se njime prevoze članovi Saveta REM-a i zaposleni u stručnim službama. Uveren sam da će sud to kad tad utvrditi da ste sve ove neistine objavili sa umišljajem u cilju moje diskreditacije u javnosti.
Ne ulazeći u motive ovog pokušaja javnog blaćenja (na to upućuje uvodni tekst na strani 11 gde govorite kako smo vozili kupili samo par dana pre nego što će radnici i penzioneri osetiti efekte štednje) želim da vam dam još nekoliko podataka koje vaše novinare nikada ne zanimaju. Od kada sam izabran za predsednika saveta regulatora izvršene su uštede koje na godišnjem nivou iznose više od 13 miliona dinara što prevazilazi vrednost tri automobila koji smo kupili na osnovu validne procedure i u skladu sa planom koji je odobrila Vlada Republike Srbije. U tadašnjem RRA, a današnjem REM-u štedi se godinama. Niste nikada objavili ni jednu reč o tome kako je Vladika Porfirije kao predsednik Saveta i ja kao njegov zamenik, i tada sa celim Savetom i jednoglasno, doneo odluku da promenimo poslovni prostor i time nekoliko puta smanjimo troškove zakupa. Nikada na vašoj naslovnoj strani nije bio podatak da je tadašnja RRA budžetu Republike Srbije prebacila 30 miliona više od planiranog mada je i te godine u skladu sa planom po principu staro za novo kupljen nov automobil. A evo i da se pripremite. I u plan za narednu godinu stavićemo zamenu jednog automobila novim. Zato što to nije rasipanje dok svi štede, već domaćinsko poslovanje. Sad vidim da, ako sam na nešto spiskao pare, to je onda što u okviru dnevne štampe kupujemo i BLIC. Ispravićemo to, kao što to, čini mi se, već duže vreme ispravljaju i mnogi drugi građani Srbije.

Tekstove obično završavam frazom s poštovanjem i srdačno, ovaj neću tako završiti.

U Beogradu, 28. oktobra 2014. godine

Regulatorno telo za elektronske medije

Predsednik Saveta

Goran Karadžić

Back to top