Навигација

Одговор председника Савета Регулаторног тела за електронске медије на наводе у дневном листу Блиц

Одговор председника Савета Регулаторног тела за електронске медије на наводе у дневном листу Блиц:


Као носилац јавне функције свестан сам да сам , по члану 8. Закона о јавном информисању и медијима, дужан да трпим изношење критичких мишљења о свом раду. Медјутим, не и да трпим изношење неистина, или како се то у нашем народу конкретније каже, лажи. Зато, на основу члана 83. Закона о јавном информисању и медијима као лице на које се односи информација коју сте објавили у дневном листу Блиц, дана 28.10.2014. године на насловној страни и на страни 11 захтевам право на одговор. Тај свој став темељим на томе да су изнете информације неистините, непотпуне и нетачно пренете. Захтевам да овај одговор објавите без одлагања, у складу са чланом 87. истог закона и то тако што ћете на насловној страни на исти начин и у свим издањима, како је објављен наслов за текст за страну 11 са мојом фотографијом објавити наслов са назнаком ОДГОВОР и упутити читаоце на страну 11, а одговор који вам достављам у прилогу објавити на страни 11 без измена у складу са члановима 96. и 97. Закона о јавном информисању и медијима.

Господо,

Потпуно ми је јасно да као неко ко обавља јавну функцију подлежем критици јавности и ни на који начин не спорим ваше право да критички пишете о свачијем па и мом раду. Спорим међутим што сте себи узели за право да под маском чувара истине истој тој јавности сервирате неистине, или, што је још горе, полуистине. Да би деловали поуздано, информисано и истинито, у маниру најпрљавије пропаганде, користите неколико чињеница да би кроз полуистине пласирали ноторне лажи.

НЕИСТИНИТА ИНФОРМАЦИЈА 1: Караџић, мада тако тврдите на насловној страни - није купио ништа. Комисију која је одлучивала о куповини новог аутомобила чинили су чланови Савета Гордана Суша, Милош Рајковић (предеседник комисије) и извршни директор Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Драган Лукић.

НЕИСТИНИТА ИНФОРМАЦИЈА 2: Возило које је купљено није џип чега сте очигледно били свесни јер на тексту на страни 11 пишете да је реч о возилу које је налик џипу и тиме сами признајете да сте објавили неистину. Разлог за то је познат аутору и колегијуму, а вероватно лежи у намери да дискредитујете и ставите на стуб срама и мене лично и институцију на чијем сам челу.

НЕИСТИНИТА ИНФОРМАЦИЈА 3: У оквиру који објављујете уз текст тврдите да смо купили најскупље возило. Из документације коју поседујемо јасно се види да је комисија донела одлуку о куповини најјефитинијег, а не најскупљег од понудјених аутомобила. Иначе, међу понуђачима су поред Фијата, чија је понуда прихваћена, биле и марке аутомобила Форд и Фолксваген. Џип, дакле није био ни међу понуђачима.

НЕИСТИНИТА ИНФОРМАЦИЈА 4: У наслову на страни 11 тврдите да сам лично, јер ме и ту помињете преизменом СПИСКАО 30.000 евра (оних 804 са насловне вам се изгубило). Суд коме ћу се у складу са законом обратити ради заштите својих права ће вароватно вештачењем одлучити да ли је моја тврдња да реч спискати у српском народу има значење узалуд потрошити, односно бацити паре - истинита или не. Ја сам уверен да сте ви управо подразумевали то значење речи спискати и тиме сте изрекли још једну неистину. Ево и зашто: РЕМ-у су новим Законом о електронским медијима ускраћена овлашћења у гашењу нелегалних емитера па је тиме престала потреба да поседујемо теренско возило РАВ 4. Истим законом РЕМ-у је уведена обавеза да организује и спроводи јавне расправе за сваки акт који се односи на пружаоце аудио-видео медијских услуга. То значи да ће само у наредној години бити потребно организовати јавне расправе за 19 аката на које нас обавезује нови Закон. Јавне расправе биће поред Београда организоване у Суботици, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Новом Пазару, а по потреби и у другим градовима Србије. Куповином аутомобила који прима 7 особа на све њих моћи ћемо да путујемо једним превозним средством чија је потрошња на отвореном друму 5,3 литара дизел горива што, према километражи који даје Мисцхелин роуте лако показује да ће, РЕМ на основу тога што ће на пут ићи једно, а не два возила, остварити уштеде од око 10.000 евра у динарској вредности годишње. С обзиром да је за очекивати да ће ово возило бити коришћено и за друге потребе (обиласци емитера и контроле) лако је израчунати да ће ова замена аутомобила по принципу старо за ново бити покривена уштедом за највише три године. Већину ових података рекао сам аутору текста, али су се он или уредник ипак одлучили да у наслову текста буде реч СПИСКАО.

ЛАЖ БРОЈ 5: Помињући ме лично, по презимену, у оба наслова сугеришете да сам то возило купио себи што такође није истина. Возило је купљено да се њиме превозе чланови Савета РЕМ-а и запослени у стручним службама. Уверен сам да ће суд то кад тад утврдити да сте све ове неистине објавили са умишљајем у циљу моје дискредитације у јавности.
Не улазећи у мотиве овог покушаја јавног блаћења (на то упућује уводни текст на страни 11 где говорите како смо возили купили само пар дана пре него што ће радници и пензионери осетити ефекте штедње) желим да вам дам још неколико података које ваше новинаре никада не занимају. Од када сам изабран за председника савета регулатора извршене су уштеде које на годишњем нивоу износе више од 13 милиона динара што превазилази вредност три аутомобила који смо купили на основу валидне процедуре и у складу са планом који је одобрила Влада Републике Србије. У тадашњем РРА, а данашњем РЕМ-у штеди се годинама. Нисте никада објавили ни једну реч о томе како је Владика Порфирије као председник Савета и ја као његов заменик, и тада са целим Саветом и једногласно, донео одлуку да променимо пословни простор и тиме неколико пута смањимо трошкове закупа. Никада на вашој насловној страни није био податак да је тадашња РРА буџету Републике Србије пребацила 30 милиона више од планираног мада је и те године у складу са планом по принципу старо за ново купљен нов аутомобил. А ево и да се припремите. И у план за наредну годину ставићемо замену једног аутомобила новим. Зато што то није расипање док сви штеде, већ домаћинско пословање. Сад видим да, ако сам на нешто спискао паре, то је онда што у оквиру дневне штампе купујемо и БЛИЦ. Исправићемо то, као што то, чини ми се, већ дуже време исправљају и многи други грађани Србије.

Текстове обично завршавам фразом с поштовањем и срдачно, овај нећу тако завршити.

У Београду, 28. октобра 2014. године

Регулаторно тело за електронске медије

Председник Савета

Горан Караџић

Back to top