Navigacija

Saopštenje povodom telefonskog uključenja Ratka Mladića u program Hepi TV

Povodom poslednjih istupa Gordane Suše i dela medija, u kojima se tvrdi da je nezavisni regulator morao da reaguje povodom telefonskog uključenja Ratka Mladića u program Hepi TV, Regulatornom telu za elektronske medije ne preostaje ništa drugo nego da zamoli sve učesnike u javnom dijalogu, a pogotovo svoje bivše članove, da prestanu da se paušalno i olako bave stvarima koje, očigledno, nedovoljno poznaju.

Član 30 Zakona o elektronskim medijima, na koji se gospođa Suša nonšalantno pozvala, kao da stvarno zna o čemu je reč, doslovno glasi:

“Regulator je u pogledu postojanja krivičnog dela, privrednog prestupa i prekršaja, kao i odgovornosti za njih, vezan za pravnosnažnu presudu suda kojom je optuženi oglašen krivim.”

Prema tome, ovaj član, bez obzira na činjenicu kada se primenjuje, kao i na to da li je odluku doneo naš ili međunarodni sud, nikako ne može da se odnosi na Ratka Mladića, iz prostog razloga što on nije pravosnažno osuđen, žalbeni postupak mu je u toku.

Dalje, Regulatorno telo za elektronske medije nikada nije primilo nikakav zahtev iz Međunarodnog suda u Hagu kojim se traži bilo kakva zabrana kada je reč o medijskom tretmanu haških optuženika.

Regulatorno telo za elektronske medije moglo bi da reaguje samo u slučaju u kojem se, u razgovoru sa bilo kojim optuženim, za bilo koji zločin, upotrebljava govor mržnje, poziva na zločin protiv čovečnosti ili ubijanje pripadnika drugih naroda.

Kako “ljubi vas deda Ratko” nikako ne može da se podvede pod bilo šta slično, Regulatorno telo za elektronske medije nije imalo nikakvog zakonskog osnova da se meša u program Hepi televizije.

Zbog svega navedenog, REM još jednom apeluje na sve učesnike u javnom dijalogu da se dobro obaveste, pročitaju zakone i shvate suštinu postojanja i posla regulatora, pre nego što krenu da mu dele lekcije.

Savet REM-a

Back to top