Навигација

Саопштење поводом телефонског укључења Ратка Младића у програм Хепи ТВ

Поводом последњих иступа Гордане Суше и дела медија, у којима се тврди да је независни регулатор морао да реагује поводом телефонског укључења Ратка Младића у програм Хепи ТВ, Регулаторном телу за електронске медије не преостаје ништа друго него да замоли све учеснике у јавном дијалогу, а поготово своје бивше чланове, да престану да се паушално и олако баве стварима које, очигледно, недовољно познају.

Члан 30 Закона о електронским медијима, на који се госпођа Суша ноншалантно позвала, као да стварно зна о чему је реч, дословно гласи:

“Регулатор је у погледу постојања кривичног дела, привредног преступа и прекршаја, као и одговорности за њих, везан за правноснажну пресуду суда којом је оптужени оглашен кривим.”

Према томе, овај члан, без обзира на чињеницу када се примењује, као и на то да ли је одлуку донео наш или међународни суд, никако не може да се односи на Ратка Младића, из простог разлога што он није правоснажно осуђен, жалбени поступак му је у току.

Даље, Регулаторно тело за електронске медије никада није примило никакав захтев из Међународног суда у Хагу којим се тражи било каква забрана када је реч о медијском третману хашких оптуженика.

Регулаторно тело за електронске медије могло би да реагује само у случају у којем се, у разговору са било којим оптуженим, за било који злочин, употребљава говор мржње, позива на злочин против човечности или убијање припадника других народа.

Како “љуби вас деда Ратко” никако не може да се подведе под било шта слично, Регулаторно тело за електронске медије није имало никаквог законског основа да се меша у програм Хепи телевизије.

Због свега наведеног, РЕМ још једном апелује на све учеснике у јавном дијалогу да се добро обавесте, прочитају законе и схвате суштину постојања и посла регулатора, пре него што крену да му деле лекције.

Савет РЕМ-а

Back to top