Navigacija

Novi trendovi u onlajn svetu utiču na ulogu Regulatora u budućnosti

Zaštita maloletnika u onlajn svetu i upotreba naprednih tehnologija i veštačke inteligencije značajno će promeniti i unaprediti ulogu regulatornih tela u Evropi, zaključak je danas održanog 50. sastanka Evropske platforme regulatornih tela (EPRA) u Atini, na kojem učestvuju predstavnici Regulatornog tela za elektronske medije.

Medijska pismenost jeste ključna, ali nije dovoljna da odgovori izazovima u oblasti zaštite maloletnika u onlajn svetu, zbog čega je potrebna veća saradnja regulatora i organa koji se bave zaštitom podataka ličnosti. Ovo je zaključak panela na kojem je prikazana veza Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama i Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (EU General Data Protection Rights - GDPR).

Tema veštačke inteligecije i upotreba naprednih tehnologija u radu regulatora izuzetno je zainteresovala prisutne i pokrenula diskusiju, u smislu da je potrebno u budućnosti rada EPRA dodatno razmenjivati dobre prakse upotrebe naprednih tehnologija u radu regulatora.

Na EPRA sastanka pokrenute su brojne teme, među kojima su medijska pismenost, evropska audiovizuelna dela i pristupačnost TV programskih sadržaja i usluga na zahtev osobama sa invaliditetom.

Učesnici EPRA sastanka su predstavnici 51 regulatornog tela iz Evrope, kao i predstavnici međunarodnih organizacija – Evropske komisije, Saveta Evrope, Evropske audiovizuelne opservatorije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/739/Epra_Atina_oktobar_2019__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/739/Epra_Atina_oktobar_2019__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/739/Epra_Atina_oktobar_2019__3_.jpg
Back to top