Navigacija

Odluka Saveta REM povodom prijave BIRODI-ja

Savet Regulatornog tela za elektronske medije, na današnjoj 406. vanrednoj sednici, razmatrao je prijave Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) u kojima se ukazuje na ugrožavanje opšteg interesa, a time i na navodno kršenje člana 47. stav 1. tačka 1) Zakona o elektronskim medijima od strane PMU TV PINK i JMU RTS.


Navedenim prijavama je ukazano da je sprovedenim monitoringom programskog sadržaja (od strane BIRODI-ja) za navedene PMU utvrđeno da su u periodu od 1. do 30. septembra 2021. godine ,,prepozitivno“ izveštavali o predsedniku Republike Srbije u centralnim informativnim emisijama, čime su navodno povredili obavezu iz pomenutog člana Zakona.


Odlučujući po prijavi, Savet je utvrdio da nema mesta pokretanju postupka iz razloga što pozitivno izveštavanje o političkim temama u određenom vremenskom periodu, samo po sebi ne predstavlja osnov za povredu obaveza, jer prekomerno pozitivno izveštavanje nije zakonska kategorija, niti je bilo kojim članom Zakona (a ne samo citiranim) propisano koliko je i u kojoj meri dozvoljeno ili nije izveštavati o bilo kom predstavniku izvršne vlasti, pa i predsedniku Republike.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1008/logo.png
Back to top