Навигација

Одлука Савета РЕМ поводом пријаве БИРОДИ-ја

Савет Регулаторног тела за електронске медије, на данашњој 406. ванредној седници, разматрао је пријаве Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) у којима се указује на угрожавање општег интереса, а тиме и на наводно кршење члана 47. став 1. тачка 1) Закона о електронским медијима од стране ПМУ ТВ ПИНК и ЈМУ РТС.


Наведеним пријавама је указано да је спроведеним мониторингом програмског садржаја (од стране БИРОДИ-ја) за наведене ПМУ утврђено да су у периоду од 1. до 30. септембра 2021. године ,,препозитивно“ извештавали о председнику Републике Србије у централним информативним емисијама, чиме су наводно повредили обавезу из поменутог члана Закона.


Одлучујући по пријави, Савет је утврдио да нема места покретању поступка из разлога што позитивно извештавање о политичким темама у одређеном временском периоду, само по себи не представља основ за повреду обавеза, јер прекомерно позитивно извештавање није законска категорија, нити је било којим чланом Закона (а не само цитираним) прописано колико је и у којој мери дозвољено или није извештавати о било ком представнику извршне власти, па и председнику Републике.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1008/logo.png
Back to top