Navigacija

Saopštenje za medije povodom vandalizma ispred prostorija REM-a tokom protesta "Srbija protiv nasilja"

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ovim povodom osuđuje vandalski akt narodnog poslanika Radomira Lazovića tokom protesta „Srbija protiv nasilja“, održanog 21. oktobra 2023. godine. Iako poštujemo osnovno pravo na mirno okupljanje i slobodu izražavanja, uništavanje javne imovine predstavlja pretnju zaposlenima u REM, kršenje zakona i neprihvatljivo je u demokratskom društvu. Farbanje table na ulazu u sedište REM-a bojom, koja simbolično predstavlja jednog od pružalaca medijskih usluga, trebalo je javnosti da pruži neku poruku. Kakva god da je poruka planirana da se prenese javnosti, REM želi da naglasi da radi svoj posao nezavisno i nepristrasno, bez spoljnog uticaja ili kontrole, pridržavajući se principa slobode i pluralizma medija u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Očigledno da je jedan učesnik protesta „Srbija protiv nasilja“ doživeo svoju destruktivnu apoteozu i likovnom ekspresijom na tuđoj imovini izložio najširoj javnosti odlike svojih uverenja. Kao u teatru apsurda, ovaj neodgovoran čin obesmišljava pokušaje koji se protestima žele postići, jer ukupna logička konstrukcija govori u prilog iracionalnosti i nelogičnost ovakvog postupka. U slučaju teatra ovakva konstrukcija dovodi do pozorišta tišine. U ovom slučaju dovodi do apsurda, pred kojim se ostaje nem i zapitan. Stoga smo uvereni da nasilništvo i uništavanje imovine ne mogu biti prihvatljiv kriterijum za ponašanje nijednog lica, političke grupacije ili društvene grupe.

Uprkos pretnjama i pritiscima, REM u svom radu ostaje posvećen negovanju raznolikog, nezavisnog i profesionalnog medijskog prostora u Srbiji, u skladu sa demokratskim principima, evropskom i domaćom regulativom.

REM najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje pojedinaca i poziva političke i druge organizacije a pre svih, njihove političke mentore da se distanciraju i osude neprihvatljive postupke a nadležne organe Republike Srbije da preduzmu zakonom predviđene mere.  

Savet Regulatornog tela za elektronske medije

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1216/logo.png
Back to top