Навигација

Саопштење за медије поводом вандализма испред просторија РЕМ-а током протеста "Србија против насиља"

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) овим поводом осуђује вандалски акт народног посланика Радомира Лазовића током протеста „Србија против насиља“, одржаног 21. октобра 2023. године. Иако поштујемо основно право на мирно окупљање и слободу изражавања, уништавање јавне имовине представља претњу запосленима у РЕМ, кршење закона и неприхватљиво је у демократском друштву. Фарбање табле на улазу у седиште РЕМ-а бојом, која симболично представља једног од пружалаца медијских услуга, требало је јавности да пружи неку поруку. Каква год да је порука планирана да се пренесе јавности, РЕМ жели да нагласи да ради свој посао независно и непристрасно, без спољног утицаја или контроле, придржавајући се принципа слободе и плурализма медија у складу са највишим европским стандардима.

Очигледно да је један учесник протеста „Србија против насиља“ доживео своју деструктивну апотеозу и ликовном експресијом на туђој имовини изложио најширој јавности одлике својих уверења. Као у театру апсурда, овај неодговоран чин обесмишљава покушаје који се протестима желе постићи, јер укупна логичка конструкција говори у прилог ирационалности и нелогичност оваквог поступка. У случају театра оваква конструкција доводи до позоришта тишине. У овом случају доводи до апсурда, пред којим се остаје нем и запитан. Стога смо уверени да насилништво и уништавање имовине не могу бити прихватљив критеријум за понашање ниједног лица, политичке групације или друштвене групе.

Упркос претњама и притисцима, РЕМ у свом раду остаје посвећен неговању разноликог, независног и професионалног медијског простора у Србији, у складу са демократским принципима, европском и домаћом регулативом.

РЕМ најоштрије осуђује овакво понашање појединаца и позива политичке и друге организације а пре свих, њихове политичке менторе да се дистанцирају и осуде неприхватљиве поступке а надлежне органе Републике Србије да предузму законом предвиђене мере.  

Савет Регулаторног тела за електронске медије

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1216/logo.png
Back to top