Навигација

Дигитализација

Током  2015. године у Србији ће, сходно преузетим обавезама, бити закључен процес дигитализације. Прелазак на дигитални сигнал биће обављен по зонама и када се у једној зони постигне покривеност дигиталним сигналом са више од 90% становништва, наступа транзициони период (такозвани симулкаст) у којем је доступан  и аналогни и дигитални сигнал. Период симулкаста у Србији је започео од 1. септембра 2014. године а период његовог окончања предвиђен је, зависно од зоне,  за период од 28. фебруара 2015. године до 30. априла 2015. године. Тиме ће у Србији бити окончано емитовање аналогног телевизијског сигнала. С обзиром на објективна техничка ограничења, симулкаст неће бити могућ на целој територији Републике Србије, што значи да ће у неким деловима земље прелазак на дигитално емитовање бити изведен директно и без транзиционог периода.

За телевизијске гледаоце дигитализација ће омогућити бољи квалитет звука и слике, разноврснији садржај, више радио и телевизијских програма, нове услуге за особе са инвалидитетом и за старије особе, пријем програма на мобилним уређајима  и тако даље.

Пружаоцима услуга дигитализација ће дати могућност прилагођавања садржаја према потребама различитих циљних група, интерактивност, као и могућност пружања услуга на захтев, ниже трошкове емитовања и конвергенцију услуга.

За државу ће дигитализација омогућити ефикасније коришћење радио-фреквенцијског спектра, употребу ослобођеног дела спектра за нове услуге, промоцију развоја технологије и нова радна места, унапређену конкуренцију и више могућности за унапређење стваралаштва и очување културног идентитета. Истовремено, прелазак на дигитално емитовање олакшаће контролу над емитованим садржајима будући да ће овим начином бити дистрибуисани само програми са важећим дозволама.

Корисници телевизије који немају одговарајуће ТВ-уређаје којима могу пратити дигитални програм треба да набаве нарочите уређаје, тзв. сетап боксове, помоћу којих ће пријем дигиталног сигнала бити могућ. Помоћ којом би се за индивидуалне кориснике подржала набавка опреме за пријем сигнала дигиталне телевизије, биће донета сходно економским условима у тренутку преласка с аналогног на дигитално емитовање. Грађани који имају право на бесплатан СТБ уређај могу се пријавити на јавни позив који ће објавити Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

У оквиру активности везаних за дигитализацију тв сигнала у Србији, РРА је учествовала у доношењу Правилника о преласку са аналогном на дигитално емитовање телевизијског програма и приступу мултиплексу, и издао је одговарајући број сагласности пружаоцима медијских услуга/емитерима који су ушли у тзв. Иницијалну мрежу, а сада је то симулкаст мрежа за тестирање емитовања дигиталног телевизијског сигнала.

Савет Регулаторног тела за електронске медије, на иницијативу Министарства трговине, туризма и телекомуникације је емитерима доставио упутство о емитовању пет спотова  који имају улогу да подигну нивоа знања грађана Републике Србије о процесу преласка са аналогног на дигитално емитовање. Време емитовања ових спотова не урачунава се у време трајања телевизијског оглашавања.

Председник Савета РЕМ Горан Караџић члан је Радне групе за прелазак са аналогног на дигитално емитовање земаљског ТВ сигнала.

АЛОТМЕНТ АВАЛА

АЛОТМЕНТ БЕСНА КОБИЛА

АЛОТМЕНТ ЦЕР-МАЉЕН

АЛОТМЕНТ ЦРВЕНИ ЧОТ

АЛОТМЕНТ ДЕЛИ ЈОВАН

АЛОТМЕНТ ЈАСТРЕБАЦ

АЛОТМЕНТ КИКИНДА

АЛОТМЕНТ КОПАОНИК

АЛОТМЕНТ РУДНИК-ЦРНИ ВРХ

АЛОТМЕНТ СУБОТИЦА-СОМБОР

АЛОТМЕНТ-ТОРНИК-ОВЧАР

АЛОТМЕНТ ТУПИЖНИЦА

АЛОТМЕНТ ВРШАЦ

Back to top