Навигација

Саопштење Савета РЕМ поводом обједињавања власништва ТВ Прва и ТВ Б92

Савет Регулаторног тела за електронске медије дао је на данашњој седници сагласност којим је обједињено власништво две телевизије са националом дозволом – ТВ Прва и ТВ Б92. Већински власник оба пружаоца медијских услуга постало је привредно друштво Antena group BV из Холандије чији су оснивачи чланови породице Кирјаку.

Савет РЕМ-а је у разговру са представницима обе телевизије нагласио потребу, али и обавезу да без обзира на власничко повезивање не може доћи до програмског повезивања ових пружалаца медијских услуга и да они морају да наставе да функционишу као засебни субјекти са јасно раздвојеним програмским садржајима, менаџментом, уредништвом, редакцијама и техничким капацитетима. Савет је првенствено инсистирао на поштовању програмских елабората на основу којих су ТВ Прва и ТВ Б92 издате дозволе наглашавајући обавезу да број запослених у овим станицама који је наведен у елаборатима не буде смањен овим обједињавањем власништва. 

Овакво обједињавање власништва омогућио је нови сет медијских закона и ово је први случај обједињавања власништва телевизијских станица на националном нивоу. Закон дефинише да укупна гледаност пружалаца медијских услуга који се повезују не може у години која претходи обједињавању власништва бити већи од 35 одсто што је у овом случају поштовано јер је укупна гледаност поменутих станица у 2014. години била око 21 одсто.

Савет ће с посебном пажњом наставити да прати рад ових телевизија како не би дошло до угрожавања медијског плурализма и свих других законских обавеза.

Back to top