Навигација

Одговор члана Савета РЕМ Оливере Зекић телевизији N1

Адам Михњик је то баш лепо рекао: Етика бизниса је једно, а етика новинарства је нешто сасвим друго.

Цео проблем је када се те две ствари помешају, а евидентно су се помешале у случају телевизије N1, синоћ у њиховом Дневнику.

А ево и како.

N1 је један у власништву исте компаније у чијем власништву је и наш највећи кабловски оператер — СББ.

СББ је пре неколико дана променио распоред канала на каблу и поставио N1 на место број један.

Тим поводом, у РЕМ је пре четири дана одржан састанак на којем су представници правне службе СББ-а одговарали на питања која сам им, заједно са колегама, постављала, и на којима им је указано да су дужни да поштују логичку нумерацију канала из пријаве података о броју и структури програмских пакета који се путем његове мреже дистрибуирају а коју је СББ доставио Регулатору и да свака промена мора бити извршена у складу са Законом.

Дакле, то се догодило у петак, 17. марта, а већ у недељу, 19. марта добила сам смс поруку од новинара N1, у којој ме пита да ли сам у сукобу интереса зато што новинари комуницирају са мном приликом заказивања разговора са Ивицом Дачићем, председником СПС и министром спољних послова у Влади Републике Србије.

Новинару нисам одговарала, али јесам Југославу Ћосићу, директору програма у N1, рекавши му да је мој одговор да ћу да их, за објављивање лажи —  тужити.

Дан касније поново сам послала поруку Ћосићу и тражила да, ако нешто објављују о мени, обавезно објаве мој одговор, који је остао непромењен — да ћу да их тужим.

И онда, увече, прилог на N1, без мог одговора, већ уз тврдњу да нисам хтела да одговарам на њихова питања.

Дакле, лаж број један, а ево и осталих због којих ћу заиста да тужим N1.

Прво, правили су прилог о одлуци РЕМ да забрани спот СНС инсинуирајући да је реч о фарси, договореној са самим СНС-ом, заборавивши при том да гледаоце обавесте о круцијалној чињеници - да забрану тог спота од РЕМ није тражио ни СНС, ни СПС, већ невладина организација „Да се зна“, која никакве везе са овим странкама нема.

Даље, у истом прилогу затим се N1 бави саопштењем СПС-а, издатим поводом забране РЕМ, доказујући да је и оно „лажно“ и то захваљући управо мени.

Ту долазимо до главне лажи коју, за N1 потврђује Тамара Скроза, новинарка, која је, иначе, истог дана, на Цензоловки, објавила текст готово истоветан прилогу N1, све, наравно, са мном у главној улози, и уз исте тезе које су се, потом, појавиле на N1.

У прилогу се поставља питање о мом евентуалном сукобу интереса, јер сам, како кажу, ја особа преко које се заказују разговори са Ивицом Дачићем, да сам кадар СПС и да сам то увек и била. Тамара Скроза каже, за N1, да је, пре 17 година, преко мене контактирала Банета Ивковића, тадашњег високог функционера СПС-а.

Све у свему, по N1, ја сам особа која ради за СПС, њихов сам кадар, и као таква сам организовала најпре забрану спота Александра Вучића, затим саопштење СПС-а, а доказ за све то је чињеница да су Тамара Скроза, пре седамнаест година, и новинари N1 ових дана, преко мене долазили, она до Ивковића, а они до Ивице Дачића, председника СПС-а.

То што сам пар дана раније тражила од СББ-а да поштују закон, у прилогу се, наравно, не помиње.

Но, то није ни важно.

Много важније је да је N1 апсолутно прекршио све новинарске кодексе, да је инсинуирао и лагао, и за то ће морати да одговара.

Поготово што никада нисам била члан СПС, а још мање саветница Ивице Дачића.

Притом, уопште немам намеру да оповргавам тврдњу да сам помагала новинарима, па и онима са N1, да са њим направе разговоре.

Била сам новинарка годинама, знам већину новинара у овом граду, па и Југослава Ћосића и Игора Божића са N1, пријатељица сам Ивице Дачића, такође годинама, и кад год ме је било који колега, па и њих двојица, замолио да му помогнем око контакта, врло радо сам помагала. Дакле, нисам ја јурила њих, него они мене. И то десетинама пута.

Где је ту тачно сукоб интереса, да ли у познанству са Дачићем, или са Ћосићем и Божићем и десетинама других колега, N1 ће морати, понављам, да одговара на суду.

О томе како су кршећи новинарску етику, помогли неетици бизниса власника СББ-а, драге колеге из N1 нека одговоре сами себи, ако могу.

Тамари Скрози сам одговорила на сајту Цензоловке, а одговорићу јој такође и тужбом, као и порталу који је њен текст пренео.

Оливера Зекић

Члан Савета

Back to top