Навигација

Одговор чланице Савета Оливере Зекић Дражи Петровићу

ХРАБРИ МОМЦИ ИЗ ЗАКРЖЉАЛОГ ТАБЛОИДА

Е, па Дражо, нема шта друго, него браво! Да Информеру желим зло, пожелела бих им да им ти будеш главни уредник. Да немају тираж, а да мисле да су паметни, шармантни и духовити. И да им све што раде буде, онако, само на пола, прикривено, подмукло, те да сви одмах виде како немају оно што Шпанци, у сленгу, зову “кохонес”. Баш као и Данас, данас, у овој несрећној пашквили која је требало да буде - саопштење РЕМ-а. Али није, као ни иначе, него је саопштење подељено на више делова, а између су редакцијски и твоји коментари. Нисте могли да сачекате ни један дан, него одмах?! И то како? Мало непрецизних података из моје биографије, мало етикета - “добровољац СНС-а”, мало доушничког денунцирања (ено је у Амстердаму!), и, на све то и овлаш провучено, кроз кобојаги шалу, тек да може да се демантује, да сам, отприлике, курва. Наравно, ако се побуним, пожалим, скочиће читав Савет за штампу да докаже да ниси то мислио, баш као што ни Лекић ништа није мислио (у то верујем), када је написао да сам Ћићолина.

Храбри сте ви момци, нема шта. И ни најмање нисте исти као таблоиди. Пошто су таблоиди, у односу на вас, поштене новине. Тамо бар отворено напишу - курва, педер, лопов, олош - и стану иза тога, не крију се иза глупих пошалица. Према томе, ти си, ипак, само таблоид у покушају. Таблоид - кукавица. Неуспели таблоид. Закржљали таблоид, па, самим тим и таблоид без тиража. Несрећа једна и за себе и, још више, за читаоце. Које лажеш да се залажеш за пристојну, демократску, слободну Србију и исто такво новинарство. Ма јок. Када се подвуче црта, ти би само да можеш некоме да добациш - курво! - а да не одговараш. Да све буде још горе, у свему томе не умеш чак ни да приметиш да учествујеш у хајци против некога ко брани, у крајњој линији, и то твоје несрећно постојање у новинама. А ако ти није јасно о чему причам, а верујем да није, ево, појаснићу ти, и то као у оним приручницима: Летовање...телефонирање...штрикање... и РЕМ... за идиоте.

Дакле, када кажемо да нећемо да забрањујемо, унапред, ни један програм, нити да ћемо, унапред, да протерујемо било који садржај у касне ноћне термине, ми, суштински, штитимо један од најважнијих уставних принципа - пресумпцију невиности.

Не судимо никоме пре него што почини дело, ако поново ниси разумео! И да то не радимо, могао би неко сутра да, унапред, забрани твоју колумну, јер, с правом, претпоставља да ће бити на нивоу Задруге. Даље, када одбијамо да поступамо по било чијим жељама, од министра културе, до оних несрећника који су се окупили испред РЕМ-а, па побегли када сам изашла, ми, суштински, штитимо правни поредак, јер не одлучујемо по жељама, него по закону (оном који ни ти, ни ове побегуље нисте прочитали). Да не радимо то, могао би, сутра, неко други да пожели да укине, на пример Кесића, па би му било довољно да или нађе министра који ће то да изговори, или да окупи пар хиљада људи испред РЕМ-а, и те емисије више не би било.

А када не реагујемо на Младића, ми, опет, бранимо и принцип и закон. И можда си чуо, али, у англосаксонском праву, постоји онај аксиом - боље да се хиљаду криваца извуче, него да један невини страда.

И слободно то примени на овај случај, и размисли, да ли је боље да и гомила Младића буде у програму, него да један, исправан, несумњив, и ни за шта оптужен, не буде. Такође, размисли, ако си у стању, да ли је наш посао, и у том случају, да радимо по закону, или по нечијим жељама? А ми јесмо поштовали закон и зато смо и реаговали на изјаву Гордане Суше, јер је изигравала експерта и поменула члан закона који није поштено ни прочитала.

Пошто ниси ни ти, ево, у њему пише да је РЕМ “везан за правоснажну пресуду којом је неко оглашен кривим”. И? Да ли постоји правоснажна пресуда у случају Младић, или поступак није још завршен? И да ли постоји било која судска одлука којом му се брани укључивање у програм? И да ли би ми све то требало да игноришемо, само зато што се Младић некоме не свиђа и не жели да га гледа?

 

И, да поновим, шта ћемо да радимо, када, без судске одлуке, довољан број њих не буде желео да гледа неке друге? Да направимо црну листу - ко сме, а ко не сме у програм, да је објавимо на сајту, па ко добије највише гласова - забрањен. И како би ти у томе прошао, шта мислиш?

И да завршим. Сумњам и да си ишта схватио, и да те уистину занима.

Наставићеш ти своје, али бар пробај да не будеш кукавица и да оно - курва- кажеш отворено, на српском, и без ограда. А пошто код куће имаш ћерку, слободно јој реци да, ако јој се икада деси да неки комплексаши истовремено балаве на њену слику и причају да је курва, не треба ништа да брине, јер постоји једна госпођа која ће бити ту, да је брани. Пошто тата неће на то имати ни права, ни “кохонес”, због сопствене биографије.

Поздрав из Барселоне,

Ту сам на конференцији Медитеранске мреже европских регулаторних тела, да не мораш да ме пријављујеш.

Оливера Зекић

Back to top