Навигација

Саопштење Савета поводом одлуке САЕМ-а ЦГ

Одлука САЕМ-а, црногорског регулатора за електронске медије, да укине одређене садржаје телевизија Хепи и Пинк М, представља отворен вид цензуре и грубо кршење Конвенције о прекограничним телевизијама.

САЕМ је при том пренебрегао мишљење Стручне службе Регулаторног тела за електронске медије (а колико нам је познато није уважио ни мишљење своје Стручне службе), и упркос њему, посегао за најдрастичнијом мером, забраном одређених садржаја.

Стручна служба српског Регулаторног тела за електронске медије пажљиво је прегледала садржаје због којих је реаговао САЕМ и установила, аргументовано, уз тачно цитирање, да у њима није било позива на националну, расну или верску мржњу.

Ставови који су у тим емисијама изречени, свакако одударају од ставова званичне Подгорице, али, када би таква разлика била довољан узрок забране садржаја, у Србији се не би емитовао читав низ емисија, укључујући ту и комплетан садржај одређене две прекограничне телевизије.

Сматрајући да је плурализам основна вредност и у Србији и у Црној Гори, сматрамо да посезање за оваквом мером враћа црногорског регулатора у нека прошла времена и своди га на ниво идеолошке, партијске, комисије.

У нади да ће наше колеге из Црне Горе увидети сву штетност свог поступка, позивамо их да још једном, заједно, и у складу са свим, не само нашим, него и европским стандардима и прописима, размотримо сва спорна питања, и, поштујући Конвенцију о прекограничним телевизијама, помогнемо да се проблем реши.

Забрана, цензура, свакако нису решење, оне су сам проблем, један од оних који ствара непотребни јаз између две државе и народа.

Back to top