Навигација

„Данас” и „Цензоловка” нетачно о случају „Приједорских логораша”

Дневни лист „Данас” и портал „Цензоловка” објавили су нетачну информацију да је Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) покренуо поступак против телевизије Happy због случаја „Приједорски логораши”. 

„Негирање злочина над босанским муслиманима у околини Приједора наставак је ратне пропаганде и недопустиво је да се у Србији и даље шире лажне вести око логора, злочина и пресуда, истичу за „Данас” Сатко Мујагић, бивши приједорски логораш, и Изабела Кисић, извршна директорка Хелсиншког одбора за људска права, поводом покретања поступка Савета Регулаторног тела за електронске медије против ТВ Happy“, наводи се у данашњем броју овог дневника у тексту „Недопустиво да се у Србији лаже о злочинима” аутора Ј.Диковић. 

У истом тексту чланица Савета РЕМ-а Јудита Поповић казала је да су у емисији „Добро јутро, Србијо” „приказане фотографије изгладнелих људи које су биле предмет шегачења”. Служба за надзор и анализу утврдила је да такве фотографије у спорној емисији нису приказане.

Нетачну вест о покретању поступка објавио је и портал „Цензоловка” у тексту „РЕМ поново није казнио Happy, чак ни због ругања жртвама силовања” од 18. марта ауторке Иване Предић.

Истина је да је Служба за надзор и анализу сачинила извештај о овом случају по службеној дужности, а у међувремену је стигла и пријава бившег логораша Фикрета Алића.

Чланови Савета РЕМ-а једногласно су одложили доношење одлуке како би о оба предмета одлучивали истовремено будући да је реч о истом програмском садржају. Спајање предмета није било могуће раније због прописаних рокова.

Наиме, када на адресу РЕМ-а стигне пријава која се односи на угрожавање личног интереса, пружалац медијске услуге на кога се она односи има рок од осам дана да се по тој пријави изјасни.

Савет Регулаторног тела за електронске медије

Back to top