Навигација

Саопштење поводом другог извештаја о политичком плурализму

Савет РЕМ усвојио је други Извештај о надзору пружалаца медијских услуга 16.01.2022 – 31.01.2022.

Извештаји указују на трендове у вези са заступљеношћу појединих политичких опција у програмима више пружалаца медијских услуга као и на разлике у њиховим уређивачким политикама.

У другом пресеку који анализира програмске услуге од 16. до 31. јануара на програму РТС1 уочљиво је значајно веће присуство политичких странака и покрета у односу на први период. Извештавање о актерима на политичкој сцени у највећем проценту је неутралног тоналитета.

Сличан тренд забележен је и у програму покрајинског јавног сервиса. У односу на први Извештај дуплирано је време посвећено политичким странкама и покретима а преовлађујући тоналитети су неутралан и позитиван.

На програму РТВ Пинк забележено је повећање времена посвећеног актерима на политичкој сцени. Више је него удвостручено време посвећено представницима ванпарламентарних странака а смањењо је времена издвојено за извештавање о раду Владе и органа власти.

Такође и на програму ТВ Прва забележено је вишеструко повећање времена посвећеног ванпарламентарним странкама и покретима како у трајању, тако и у њиховом броју. У првом Извештају забележено је појављивање четири а у другом дванаест политичких странака и покрета.

Хепи ТВ посветио је значајно време политичком плурализму а највећи део тог времена припао је аналитичарима. Доминантна је „криминал и корупција“. Док је у првом периоду доминирао позитиван тоналитет прилога, у другом доминира негативан.

Програм ТВ Н1 обележила је критика власти и негативан тоналитет већине прилога. Уз веома висок проценат заступљености аналитича забележено је присуство већег броја политичких странака и покрета. Када се ови подаци посматрају кроз доминантне теме и тоналитет, закључује се да је највећи број учесника у програму ове телевизије критиковао власт. С друге стране, мало времена је посвећено активностима Владе и органа власти.

У програму ТВ Нова С најприсутније је извештавање у негативном тоналитету прилога са доминантом темом „критика власти“. Таква критика могла се чути како од аналитичара којима је било посвећено више од половине укупног времена, тако, у највећој мери, од значајног броја ванпарламентарних странака и покрета којих је у другом периоду јануара била значајно више него у првом. Нова С је извештавању о активностима органа власти за петнаест дана у другој половини јануара посветила тек нешто више од тридесет минута од укупног времена посвећеног политичким дешавањима које је износило преко седамнаест сати.

Узорак анализе програма ТВ Б92 је веома кратак те није подложан извођењу релевантних закључака.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1025/Rem_logo.png
Back to top