Навигација

Саопштење поводом коришћења могућности вештачке интелигенције у програмима ПМУ

Савет Регулаторног тела за електронске медије на 4. хитној седници одржаној дана 21. августа 2023. године усвојио је саопштење следеће садржине:

„Поводом недавно објављених снимака на друштвеним мрежама и у најавама програма ПМУ у којима се појављују јавне личности чије изјаве су обрађене коришћењем могућности које пружа вештачка интелигенција, подсећамо све пружаоце медијских услуга да су, сходно одредби из члана 47. Закона о електронским медијима,  дужни да не пружају програмске садржаје који могу злоупотребити лаковерност гледалаца и слушалаца и да аудио-визуелни садржај не доводи у заблуду јавност у погледу личности, догађаја или појаве који су предмет снимка, нарочито у информативним програмима чија је првенствена намена да на основу чињеница информишу кориснике медијских услуга о актуелним догађајима, личностима и појавама, као и да допринесу њиховом тумачењу и разумевању. Напомињемо, да непоштовање наведене законске одредбе може довести до покретања поступка изрицања мера предвиђених Законом о електронским медијима.

Приказивање садржаја у којима се користи вештачка интелигенција у другим врстама програма, као што су забавни, документарни, образовни и други, требало би да садржи приказивање уочљивог обавештења пре, током читавог трајања и на крају, да је програм генерисан путем вештачке интелигенције. Осим истицања обавештења на претходно описан начин, ПМУ има законску обавезу да спречи злоупотребу личних података, односно идентитета, у које спадају нечији лик или глас“.

Председница Савета РЕМ

Оливера Зекић

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1190/logo.png
Back to top