Навигација

Саопштење поводом поштовања правила о изборној тишини

Изборна тишина почиње у четвртак, 14.12.2023. у поноћ и завршава се у недељу, 17.12.2023. у 20 часова.

Регулаторно тело за електронске медије налаже свим пружаоцима медијских услуга да се придржавају прописа којима се регулише понашање пружалаца медијских услуга у периоду изборне тишине.

Закон о избору народних посланика (,,Сл. гласник РС“, бр. 14/2022), у члану 6. став 3. прописује: „Забрањено је 48 часова пре дана гласања и на дан гласања до затварања бирачких места да се у медијима и на јавним скуповима објављују процене резултата избора, јавно представљају кандидати на изборима за народне посланике и њихови изборни програми и позивају бирачи да гласају, односно да не гласају за одређене изборне листе“.

У складу са чланом 19. Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга, пружаоци медијских услуга дужни су да информишу гледаоце о трагичним догађајима без сензационализма уз поштовање приватности и достојанства жртве таквог догађаја, жртвних сродника или других жртви блиских лица.

Из наведеног произилази да сви пружаоци медијских услуга могу извештавати о појављивању и обраћању државних функционера поводом ванредних и трагичних догађаја и да такво извештавање не представља повреду прописа о изборној тишини.

Поменута правила се односе и на пружаоце медијских услуга који реемитују свој програм на територији Републике Србије и којима је инострани регулатор издао дозволу.

 

Регулаторно тело за електронске медије

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1236/logo.png
Back to top