Навигација

Саопштење Савета поводом најаве емисије Немогућа мисија

Савет РРА разматрао је данас на ванредној седници најаву емитовања емисије „Немогућа мисија“ у којој је учесник био председник Владе Републике Србије Ивица Дачић.
 
Савет ретко има прилику да реагује пре него што неки програм буде емитован јер не постоји законска обавеза емитера да било који програмски садржај доставе на увид РРА пре емитовања.
 
У овом случају, пре свега са интернета и из штампаних медија Савет је упознат са једним делом садржаја и начином на који је поменута емисија снимљена, па је захваљујући тим сазнањима и подацима на својој данашњој седници донео је следећи закључак:
 
Савет препоручује свим емитерима да се уздрже од емитовања овог, али и свих сличних садржаја који својом естетиком и етиком не испуњавају елементарне услове да буду емитовани: вређају достојанство личности, угрожавају право на приватност, не воде рачуна о заштити деце и малолетника.
 
Савет упозорава да би емитовање таквих садржаја било супротно Закону о радиодифузији и Кодексу о понашању емитера што као последицу има покретање поступака за изрицање мера емитерима.
 
Савет очекује да ће законом који ће ускоро бити усвојен и заменити садашњи Закон о радиодифузији добити овлашћења да у оваквим ситуацијама брже и ефикасније реагује.
 
У Београду,
31. јануара 2013. године
 
Савет РРА
Back to top