Навигација

Независни орган из Луксембурга казнио телевизију Н1 због емисије Јунаци доба злог о Ани Брнабић

Савет Регулаторног тела зе електронске медије је на хитној седници одржаној 02. јуна 2023. године усвојио следеће саопштење:

Регулаторно тело за електронске медије РЕМ обратило се Административном савету Луксембуршког независног органа за аудиовизуелне медије (ALIA), поводом емитовања једне од емисија из серијала ”Јунаци доба злог” на телевизији Н1.

Наиме, предмет притужбе РЕМ-а била је емисија из већ поменутог серијала, емитована 19. јануара 2022. године, која према РЕМ-у емитује говор мржње ка председници Владе Србије Ани Брнабић, с обзиром на то да се њен лик и дело поистовећују са благајником нацистичког логора за истребљивање Мајданек. Према РЕМ-у, референца на нацистичке злочине у јавном дискурсу и прављење сасвим неприкладне паралеле, представљају не само неприхватљиву оцену предметног лица, већ и банализовање тих злочина и коначно, њихово релативизовање.

Како поменута телевизија није регистрована у Републици Србији, РЕМ је, као одговорна институција, у потпуности поштовао правну процедуру и упутио притужбу на поменуту емисију једином надлежном телу за садржај који се пласира на телевизијама у оквиру Јунајтед групе, а то је орган са адресом у Лукембургу.

Обавештавамо домаћу јавност да је притужба РЕМ-а увојена и да је Луксембуршки независни орган за аудиовизуелне медије (ALIA) казнио телевизију Н1 због вређања премијерке Ане Брнабић укором. 

У процесу који се састојао из неколико саслушања и рочишта, који је укључивао ангажовање референта, независног преводиоца под заклетвом, инфомрације пружаоца услуге (телевизије Н1) и сценариста емисије, и коначно финалну одлуку Савета, детаљно су образложене све опасности оваквог поређења. У својој одлуци, Савет је између осталог, навео и следеће чињенице које ћемо навести у наставку.

Орган из Луксембурга затражио је мишљење од Консултативне скупштине, која се мора консултовати поводом сваке притужбе или самопријављивања која би могла да се односи посебно на област подстицања на мржњу. У свом мишљењу од 29. септембра 2022. године, Скупштина констатује да су сви елементи предметне емисије обједињени у циљу да се прикаже негативна слика представљеног лица. Скупштина додаје и да та емисија ”има заправо за циљ само да ‘оцрни’ углед госпође Ане Брнабић, да није ”уравнотежена” и да ”тенденциозно” приказује лик Ане Брнабић. 

Скупштина сматра да стављање у везу понашања српске Председнице владе и ратне злочине почињене од стране неког благајника логора за истребљивање Мајданек, представља неприхватљив ”погрешан корак”, како ”на плану поштовања људских права” тако и у погледу ”новинарске деонтологије”. Стога Скупштина закључује да су аутори емисије, успоставивши ”везу између понашања госпође Брнабић у политици, односно њеног будућег понашања у конфликтној ситуацији и ратних злочина које су починили чувари логора смрти у Мајданеку” прибегли ”поступку који лако води до сејања мржње”. Стога Скупштина препоручује Савету да изрекне писмену опомену као и укор ”како би аутори емисије поштовали убудуће начела деонтологије”.

Исто тако, Савет је био у прилици да подсети да ”слобода изражавања не може да служи пружаоцу услуге као бланко дозвола да користи тешко и непотребно увредљиве исказе, док је, како то потврђује судска пракса Европског суда за људска права, коришћење слободе изражавања непосредно повезано с обавезом избегавања таквих исказа”.

Савет није могао да се придружи тези коју је бранио пружалац услуге, јер према мишљењу Савета, инкриминисана секвенца показује тешко и озбиљно непоштовање обавеза пружаоца аудиовизуелних медија које проистичу из применљивих прописа. Савет сматра да из оваквог поређења произлазе не само штетни учинци на колективно историјско сећање против којих се мора борити, већ и удар на достојанство група жртава тих догађаја, међу којима и јеврејски народ као жртва масовног истребљивања од стране нацистичке Немачке, као и њихових потомака. 

Према томе, мишљење Савета је да предметна секвенца, утолико што је у датим условима таква да релативизује обим и јединствени карактер неизрецивог ужаса Холокауста, представља удар на право поштовања достојанства група које су жртве нацистичке политике истребљивања, као и њихових потомака, који се не може правдати правом на слободу изражавања која подразумева, као што је претходно истакнуто, права и дужности инхерентне одговорном новинарству.

С обзиром на претходно, Независни луксембуршки орган за аудиовизуелне медије (ALIA) одлучуио је да се друштво „Adria News s.à r.l“ осуди на укор. Они су своју одлуку сачинили и расправили на седницама Савета од 16. јануара, 10. фебруара, 13. марта, 24. априла и 15. маја 2023. године. 

РЕМ изражава наду да ће телевизија Н1 поштовати одлуке и препоруке органа из Луксембурга, који су надлежни за емитовање њиховог садржаја, и да ће се у будућности уздржати од релативизације гнусних злочина и извргавања руглу милиона жртава погубних идеологија из прошлог века. Верујемо да ће темељни поступак спроведен у Луксемургу помоћи ауторима емисије да схвате тежину свог прекршаја и разлоге због којих су укорени, те да више неће посезати за оваквим алатима у циљу дискредитације нечијег политичког деловања. РЕМ наставља са пажњом да прати сав садржај који се емитује на електронским медијима у Републици Србији, и увек ће реаговати у складу са својим надлежностима. Уколико се нека телевизија, попут телевизије Н1, не налази у надлежности домаћег регулатора, РЕМ ће искористити сва правна средства и у складу са међународним правилима и законима, као у овом случају, тражити санкције за сав садржај за који сматра да није у складу са, не само домаћим, већ и међународним законима, правилима и стандардима.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1177/Rem_logo.png
Back to top